Rozvody teplej a studenej vody: Súčasť domu, ktorú určite nechcete podceniť

Vo vode je životodarná sila, ktorá neustále koluje v našich domovoch - od kuchyne po kúpeľňu, od práčky po záhradu. Za týmto neustálym tokom sa ukrývajú rozvody vody - neviditeľná sieť, ktorá zabezpečuje plynulý chod našich každodenných aktivít.

Rozvody vody sú kľúčové pri novostavbe aj pri rekonštrukcii. Sú prvkom, ktorý by ste v domácnosti rozhodne nemali podceniť. Ako si vybrať správne materiály? Kedy je čas obrátiť sa na odborníkov? Ako sa pripraviť na inštaláciu rozvodov vody?

V článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o rozvodoch vody - od prípravy a inštalácie až po výber správnych materiálov a údržbu.

Príprava na inštaláciu rozvodov vody

Pred príchodom vodoinštalatéra si premyslite, na akom mieste a v akej výške chcete mať umiestnené jednotlivé zariadenia. Myslite na všetky zariadenia, ktoré vyžadujú pripojenie k vodovodnému potrubiu: umývačka riadu, umývadlo, drez, práčka, sprchový kút, toaleta alebo bidet. Aby práca inštalatéra prebiehala hladko a efektívne, uistite sa, že priestor je pripravený. Odstráňte všetky nepotrebné predmety z cesty a uvoľnite prístup k miestam, kde budú inštalované zariadenia. Čím lepšie priestor pripravíte, tým rýchlejšie a hladšie bude inštalácia prebiehať.

Možno vás prekvapí, že aj americká chladnička sa napája k vodovodnému potrubiu. Vodu v chladničke spotrebujete vo forme pitnej vody alebo ľadu z nápojového automatu.

📷

Priebeh inštalácie rozvodov vody

Pozrime sa na proces inštalácie rozvodov teplej a studenej vody v dome.

Potrubie sa zavádza v hornej vrstve podlahy a v drážkach v stenách. Drážky sú vysekané podľa toho, kde budú umiestnené spotrebiče a sanitárna technika. Keď sú drážky a komponenty pripravené, inštalatér začne s rozvodmi.

Rôzne typy potrubí a materiály vyžadujú rôzne techniky spájania trubiek. Niektoré trubky je potrebné spájať mechanicky, iné lepením alebo zváraním. Potrubie sa potom zaizoluje pomocou polyetylénových hadíc. Po dokončení prepojenia všetkých trubiek a ich izolácii filcovým pásom inštalatér vykoná tlakovú skúšku. Táto skúška overuje pevnosť a vodotesnosť potrubia a jeho odolnosť proti vnútornému pretlaku.

Po úspešnej kontrole sa všetky trubky zahádžu maltou a spracuje sa protokol o vykonaní tlakovej skúšky. Protokol sa uvádza v dokladovej časti kolaudácie. Na záver sa potrubie pripojí na vodovodné rozvody z verejnej siete vnútri objektu alebo sa zabezpečí doprava vody z neverejného zdroja, napríklad z vlastnej studne.

Aký materiál použiť?

Plastohliníkové viacvrstvové trubky

V praxi sa ukázalo, že na priečkach najobľúbenejších materiálov pre rozvody vody vyhráva plast. V prípade trubiek sa stále častejšie objavuje viacvrstvový typ konštrukcie. Tieto, inak nazvané aj polypropylénové trubky na vodu, sú vďaka svojmu viac-vrstvovému zloženiu odolné voči extrémnym výkyvom teplôt. Je to trubka, ktorej vnútornú a vonkajšiu vrstvu tvorí sieťový polyetylén bielej farby.

Kvality plastohliníkových trubiek

- dlhá životnosť

- hygienická nezávadnosť

- odolnosť voči chemikáliám

- nízka hlučnosť

- nemenný tvar pri ohýbaní

- tlakové straty vznikajúce trením

- sú odolné proti kolísaniu atmosférického tlaku

- manipuláciu a montáž zvládne každý

- trubky sú nezávadné pre človeka aj pre prírodu

Drobnou nevýhodou je, že kovoplastové rúry využívané v horúcich systémoch sa môžu mierne zdeformovať. Jedná sa o ekologickú a recyklovateľnú voľbu.

Pozinkované trubky

Najstarší a najtradičnejší materiál využívaný pri rozvodoch vody je pozink.

Postupom času začínajú trubky v stenách hrdzavieť a tým negatívne ovplyvňujú kvalitu pitnej vody v domácnosti. Preto nie sú vhodné na chaty a miesta, kde sa voda nepúšťa pravidelne. Pozinkové trubky sú spájané závitom, čo v niektorých ľudoch vzbudzuje istotu, že takýto spoj vydrží večnosť. Na trhu sú dnes viaceré typy spojov aj samotných potrubí s dlhšou životnosťou.

Do obytného priestoru, kde sa používa teplá voda, sa pozinkované trubky neodporúčajú. V kombinácii s teplou vodou sa totiž môžu opotrebovať už za 2-3 roky.

Plastové trubky (PPR)

Plastové rúry sú schopné splniť špecifické požiadavky pre každú inštaláciu. Vďaka trvalému udržiavaniu vysokej úrovne kvality, zaručujú plastové trubky dlhú životnosť. Pri plastových rúrach sú zásadne dôležité dva aspekty: flexibilita a dlhá životnosť. PPR je odolný, univerzálny, cenovo výhodný, nehrdzavejúci a ekologicky nezávadný materiál, vhodný pre rozvod pitnej studenej a teplej vody.

Vďaka absencii korózie majú veľmi dlhú životnosť. Ich nevýhodou je, že sa postupom času zanášajú, "mazľavejú".

Potrubia od firmy Maincor

V Renova Install používame pri vodoinštalácii špeciálne, tiché, niekoľkovrstvové potrubie od firmy Maincor. Vďaka kyslíkovej bariére je toto potrubie odolné voči baktériám, trubky sú flexibilné a tvarovo stále, odolné proti korózii. Pri odbornej manipulácii zaberie inštalácia minimum času.

Trubky ponúkajú rôzne možnosti pripojenia v závislosti na situácii. Vďaka unikátnej metóde spájania má potrubie životnosť dlhšiu ako 50 rokov. Maincor ponúka aj typ PREMIUM. Typ PREMIUM nestráca tesnosť, pretože nemá spoje.

📷

Rozvody vody nie sú všade rovnaké

Či už ide o novostavbu, rekonštrukciu, dom, byt alebo chatu, je dôležitá frekvencia využívania. Ak na chate trávite čas iba párkrát do roka, voda v trubkách má dosť času aby vytvorila hrdzu. Pri ďalšej návšteve vás tak môže nepríjemne prekvapiť hrdzavá farba a chuť vody. Preto je dôležitý správny výber materiálu vodovodného potrubia. Niektoré typy potrubia, ktoré sú odporúčané na určité miesta, nemusia byť vhodné na iné miesto a naopak. Poradenstvo odborníkov je v tejto oblasti neoceniteľné.

V rámci vnútorných rozvodov sa najčastejšie používajú PPR rúrky (plast). Pri konštrukcii vonkajších rozvodov sa často volí PE rúry, ktoré sú určené pre rozvody studenej, pitnej vody uložené v zemi. Je dôležité zaizolovať všetky druhy potrubia. Izoláciu trubiek zabezpečuje inštalatér pomocou izolačných púzdier. Tieto sa najčastejšie používajú pri kovových trubkách (pozinkované), potrubí kúrenia a zariadeniach na ohrev vody a zásobných nádržiach. Na miestach, ktoré sa nevyužívajú pravidelne, je dôležité vypustiť vodu z trubiek pred prvými mrazmi. Tým zabránite vytvoreniu ľadu v potrubí, čo vo väčšine prípadoch vedie k jeho poškodeniu.

Zverte sa do rúk odborníkom

Hoci sa môže zdať, že rozvody vody môžete zvládnuť sami, skúsenosti ukazujú, že je lepšie obrátiť sa na odborníkov. Vyškolení vodári a inštalačné firmy vám okrem zavedenia potrubia pomôžu vybrať správnu techniku a správne materiály Kvalitná inštalačná firma je vždy oboznámená s montážnym predpisom pre inštaláciu trubiek a ostatných komponentov, ktoré používa.

Práca bez odborných znalostí môže viesť ku komplikáciám, ktoré sa môžu prejaviť už v priebehu niekoľkých mesiacov alebo rokov. Nesprávne zapojená technika má za následok zrušenie záruky a strate nároku na bezplatnú opravu. Nezabúdajte, že aj najlepšia technika môže v nesprávnych rukách spôsobiť problémy. Náklady na opravu a servis môžu pri výskyte problémov prevýšiť pôvodnú investíciu do profesionálnej inštalácie. Preto je vždy múdre zveriť prácu skúseným odborníkom.

Zaujíma vás výška investície pre rozvody vody? Vyplňte si našu Renova Install kalkulačku a my vám už do 24 hodín vypracujeme nezáväznú cenovú ponuku!

Poskytujeme všetky služby v oblasti rozvodov vody, ale aj mnohé ďalšie. V prípade záujmu pre vás vyhotovíme modernú úpravovňu vody a nainštalujeme tiež efektívny filtračný systém. Veríme, že vás naša ponuka zaujme, neváhajte nás kontaktovať.

Autor článku: Lukáš Frčo

Dátum publikácie: 30.1.2024

Tím odborníkov

Lukáš Frčo

GENERÁLNY RIADITEĽ

+421 950 760 482

obchod@renovainstall.eu

Erik Kubizna

CENOVÉ PONUKY RODINNÉ DOMY

+421 940 993 093

dopyt@renovainstall.eu

Ľubomíra Bielaková

PLÁNOVANIE / DOTÁCIE

+421 948 759 508

office@renovainstall.eu

Michal Dubovec

CENOVÉ PONUKY DEVELOPÉRSKE PROJEKTY

+421 948 760 481

michal.dubovec@renovainstall.eu

Marek Chovančák

HLAVNÝ SERVISNÝ TECHNIK

+421 948 760 482

office@renovainstall.eu

Napíšte nám správu

Design by Tricks︱Development by LoopLabs