Vykurovanie rodinného domu – vyberte si to najvhodnejšie

Výber správneho vykurovacieho systému je jedným z najdôležitejších rozhodnutí pri stavbe alebo rekonštrukcii domu. Existuje mnoho rôznych spôsobov vykurovania a každý má svoje výhody aj obmedzenia.
V článku si predstavíme faktory, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa pre ten najvhodnejší vykurovací systém.
Nezáleží na tom, či budujete nový dom alebo rekonštruujete staršiu stavbu - správny výber vykurovacieho systému môže mať veľký vplyv na vaše pohodlie aj peňaženku.

undefined

zdroj: unsplash

Kúrenie uhlím alebo iným tuhým palivom

Vykurovanie tuhými palivami patrí medzi najlacnejšie spôsoby vykurovania rodinných domov. Medzi najpoužívanejšie tuhé palivá u nás patrí hnedé uhlie, čierne uhlie, drevo, biomasa (napr. kôra, štiepka, piliny, slama), brikety a pelety. Medzi najlacnejšie tuhé palivo patrí hnedé uhlie.

Nespochybniteľnou výhodou tohto spôsobu vykurovania je možnosť inštalácie aj v domoch bez plynovej či elektrickej prípojky. Je však potrebné zvážiť, že tento druh vykurovania vyžaduje dostatočný skladovací priestor na palivo na celú vykurovaciu sezónu.

Kúrenie plynom

Vykurovanie plynom u nás do nedávnej minulosti patrilo medzi najrozšírenejšie spôsoby vykurovania domov. Dôvodom bola dobrá dostupnosť, nízke náklady a jednoduchosť vykurovania. V súčasnosti by sme mali zvážiť aj alternatívy, najmä vzhľadom na neistotu spojenú s vojnovým stavom.

Existuje niekoľko spoľahlivých možností vykurovania, ktoré sú ekonomicky efektívnejšie a šetrnejšie k životnému prostrediu. Je potrebné dodať, že pri tomto type kúrenia je nevyhnutná pravidelná revízia plynového kotla.

Elektrické vykurovanie

Elektrické vykurovanie môže byť realizované rôznymi spôsobmi, ako napríklad použitím elektrického kotla s konvenčnými teplovodnými radiátormi alebo systémom akumulačného vykurovania. Jednou z jeho najväčších výhod je, že nevytvára emisie, čím je prijateľné k životnému prostrediu. Avšak treba poznamenať, že sa môže jednať o veľmi nákladnú možnosť vykurovania.

V porovnaní s vykurovaním plynom je elektrické vykurovanie drahšie o približne 20 %. V porovnaní s vykurovaním uhlím dokonca až o 40 %. Na druhej strane, elektrické vykurovanie nepotrebuje skladovací priestor, čo môže byť výhodné.

Elektrické vykurovanie je najvhodnejšie pre domy s malými tepelnými stratami alebo tam, kde nie je možné použiť iný, ekonomicky výhodnejší zdroj energie, vrátane efektívnejších možností, ako je napríklad tepelné čerpadlo.

Predovšetkým pri vykurovaní staršieho domu je potrebné zistiť tepelné straty. Ak neviete, aké sú tepelné straty vášho domu, sme tu pre vás s naším termovíznym meraním. Identifikujeme miesta úniku tepla, na základe čoho vieme efektívne zlepšiť izoláciu a znížiť vaše náklady na vykurovanie.

Tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo je inovatívnym spôsobom vykurovania, ktorý získava stále väčšiu popularitu. Toto špeciálne zariadenie využíva iba malé množstvo elektrickej energie na prevod nízko potenciálneho tepla zo zeme, vody alebo vzduchu na tepelnú energiu. Tepelné čerpadlo pracuje na elektrinu a môže byť efektívne doplnené fotovoltickými panelmi. V porovnaní s inými formami vykurovania môže tepelné čerpadlo znížiť náklady na energiu až o 70 %.

Tepelné čerpadlá sú ideálnym riešením pre rodinné domy s nízkymi tepelnými stratami a vykurovacími systémami pracujúcimi pri nízkych teplotách.

undefined

zdroj: unsplash

Vykurovanie solárnym systémom

Solárne vykurovacie systémy využívajú slnečnú energiu na generovanie tepla pre domy a iné budovy. Táto ekologická alternatíva je nielen šetrná k životnému prostrediu, ale aj dohodobo ekonomicky efektívna.

Solárne vykurovacie systémy zahŕňajú solárne kolektory alebo fotovoltaické panely inštalované na strechách alebo na pozemkoch. Kolektory zachytávajú slnečnú energiu, ktorú premieňajú na teplo. To je potom použité na vykurovanie a ohrev teplej vody. Jednou z hlavných výhod tejto metódy je zníženie nákladov na energiu a nezávislosť na tradičných energetických zdrojoch.

Ak zvažujete solárne kúrenie, mali by ste vziať do úvahy dostupnosť slnečnej energie vo vašej oblasti, veľkosť a orientáciu vašej strechy a počiatočné náklady na inštaláciu solárnych panelov alebo kolektorov. Avšak, s dlhodobým pohľadom na nižšie náklady na energiu a environmentálnu výhodu, je solárne vykurovanie atraktívnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú udržateľné a ekonomicky efektívne riešenia pre vykurovanie svojich domovov.

Infra kúrenie

Infračervené žiariče predstavujú moderný spôsob vykurovania, ktorý je ideálny pre menšie domy a byty. Veľkou výhodou tohto typu vykurovania je možnosť individuálneho nastavenia teploty v každej miestnosti.
V súčasnej dobe ide o jednu z najekonomickejších možností vykurovania. Je však potrebné mať na pamäti, že infračervené vykurovanie má obmedzenú životnosť a môže byť náchylné na poruchy.

Podľa čoho vyberať vykurovanie domu

Výber správneho vykurovacieho systému predstavuje dôležitú otázku, ktorou sa musí zaoberať každý majiteľ domu počas stavby alebo rekonštrukcie. Táto komplexná úloha nemá jednoznačnú odpoveď, ale existuje niekoľko faktorov, ktoré vám môžu pomôcť pri rozhodovaní.

V prvom kroku by ste mali zamerať na architektonické riešenie vášho domu, vrátane jeho dispozície a tepelno-technických vlastností konštrukcií tvoriacich budovu, ako aj klimatické podmienky v danom regióne.

Treba tiež zvážiť dostupnosť energie v danej lokalite, prevádzkové náklady, časovú a technickú náročnosť údržby a počiatočnú investíciu. Je dôležité brať do úvahy aj vaše vlastné potreby a preferencie. Napríklad, ak nemáte dostatok miesta na skladovanie tuhého paliva a pravidelné prikladanie do kotla nie je pre vás praktické, mali by ste sa vyhnúť vykurovaniu drevom.

Dôkladná úvaha nad týmito faktormi vám pomôže zúžiť možnosti a vybrať ten najvhodnejší vykurovací systém pre váš dom.

Nie ste si istí ohľadom výberu správneho vykurovacieho systému? Neváhajte nás kontaktovať. Radi vám poskytneme odborné poradenstvo a pomôžeme vám vybrať optimálne riešenie pre vaše individuálne potreby.

undefined

zdroj: shutterstock

Tím odborníkov

Lukáš Frčo

GENERÁLNY RIADITEĽ

+421 950 760 482

obchod@renovainstall.eu

Erik Kubizna

CENOVÉ PONUKY RODINNÉ DOMY

+421 940 993 093

dopyt@renovainstall.eu

Ľubomíra Bielaková

PLÁNOVANIE / DOTÁCIE

+421 948 759 508

office@renovainstall.eu

Michal Dubovec

CENOVÉ PONUKY DEVELOPÉRSKE PROJEKTY

+421 948 760 481

michal.dubovec@renovainstall.eu

Marek Chovančák

HLAVNÝ SERVISNÝ TECHNIK

+421 948 760 482

office@renovainstall.eu

Napíšte nám správu

Design by Tricks︱Development by LoopLabs