Prečo kombinovať tepelné čerpadlo a fotovoltické panely

Fotovoltika a tepelné čerpadlo sa vzájomne dopĺňajú. Vďaka tejto kombinácii si v domácnosti vieme zabezpečiť ohrev úžitkovej vody, kúrenie a zároveň výrazne znížiť náklady na prevádzku elektrických zariadení. Výhodou je ekologická stránka systému a nízke prevádzkové náklady.

Tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo využíva obnoviteľnú energiu zo vzduchu, zeme alebo vody. Sú to ľahko dostupné prírodné zdroje s veľkou energiou a nízkou teplotou. Tepelné čerpadlo neprodukuje žiadne splodiny a tak neznečisťuje ovzdušie. V domácnosti ho oceníte aj pre jeho čistú prevádzku.

Čerpadlo využíva na chod kompresora alebo čerpadla len minimálne množstvo elektrickej energie. Tú vieme získať z vlastného zdroja - fotovoltických panelov.

undefined

Fotovoltické panely

Fotovoltické panely vyrábajú elektrickú energiu premenou slnečného žiarenia. Vďaka tomu zásobujú všetky elektrické spotrebiče v domácnosti. Fotovoltika sa spája s takmer nulovou údržbou.

Fotovoltické panely sú doplnkový zdroj. Preto je vhodné doplniť ich hlavným zdrojom, ktorým môže byť tepelné čerpadlo. I keď je počiatočná investícia vyššia, zabezpečíte si stabilné ceny energií na dlhé roky vopred

undefined

Priama elektrická energia

Elektrinu vyrobenú fotovoltickými panelmi je potrebné ihneď spotrebovať alebo uskladniť.

Fotovoltaické panely vyrábajú v teplom období roka najväčšie množstvo elektriny približne v čase od ôsmej rodiny ráno do piatej hodiny poobede. Je to však doba, kedy je väčšina ľudí v práci. Preto sa často môžeme stretnúť s názorom, že inštalácia fotovoltiky je najvýhodnejšia práve pre firmy, v ktorých je najvyššia spotreba elektrickej energie práve počas dňa. Je to pravda, pretože práve v tomto čase je výroba elektrickej energie na svojom vrchole.

Ak však plánujete fotovoltiku pre váš rodinný dom, nenechajte sa odradiť. S fotovoltikou sa treba naučiť žiť. Niektoré spotrebiče vieme nastaviť tak, aby sa zapli aj počas našej neprítomnosti. Do povedomia sa dostáva aj takzvaná Smart Home. Vďaka inteligentnej domácnosti je možné zapnúť spotrebiče aj na diaľku.

Ako to funguje?

Aj napriek tomu, že odchádzame do práce o pol šiestej ráno, práčku, umývačku riadu alebo robotický vysávač môžeme zapnúť i na diaľku. Je to možné vďaka jednoduchým aplikáciám. Tieto aplikácie máte vždy po ruke nech ste kdekoľvek - priamo vo vašom mobilnom telefóne. Vyrobená elektrická energia je tak využitá práve v čase, kedy sa vyrobí.

Na uskladnenie prebytkov elektrickej energie vyrobenej počas dňa slúži takzvaná lítiová solárna batéria. Na trhu je možné dostať viacero typov solárnych batérií. Každá má iné vlastnosti a preto je potrebné vybrať si tú správnu na základe veľkosti, kapacity a výkonu. Správny výber solárnej batérie zabezpečí dostatočné využitie prebytkov elektrickej energie vyrobenej fotovoltikou.

Avšak aj napriek tomu, že cena batérií klesá, je ešte stále pomerne vysoká.

Nepriama tepelná energia

Elektrickú energiu je možné uskladniť aj ako tepelnú energiu prostredníctvom tepelného zásobníka. Tepelný zásobník je zariadenie na ohrev vody. Prebytky elektrickej energie vyrobené fotovoltikou vedú do elektrickej špirály v zásobníku. V ňom špirála zohreje vodu a pripraví ju na použitie. Ak domácnosť nemá možnosť okamžitej spotreby elektrickej energie, prebytky sa automaticky presmerujú do tepelného zásobníka.

V prípade, že fotovoltika nevyrába dostatok elektrickej energie pre celú domácnosť, nastáva automatické odpojenie. Pre domácnosť sa v tomto prípade prioritne zabezpečuje dodávka elektrickej energie. Vďaka tejto funkcii je využitie elektrickej energie veľmi efektívne.

Aj keď je pravda, že z vody nie je možné spätne vyrobiť elektrinu, vďaka zásobníku dokáže fotovoltika zabezpečiť ohrev pitnej vody, úžitkovej vody na sprchovanie či pre podlahové kúrenie a vodu do radiátorov. Je potrebné myslieť na to, že v prípade tepelného zásobníka je potrebný priestor na jeho umiestnenie. Elektrický zásobník je možné si zakúpiť v každom objeme.

Ak chcete vedieť viac o tomto systéme, radi vám v Renova Install poskytneme všetky potrebné informácie. Neváhajte nás kontaktovať.

Oplatí sa kombinácia fotovoltiky a tepelného čerpadla?

Pri podrobnom skúmaní zistíme, že existujú mnohé dohady o tom, či je fotovoltika v kombinácii s tepelným čerpadlom výhodnou investíciou. Skloňujú sa slová ako návratnosť, životnosť, kvalita jednotlivých komponentov. Elektrina vyrobená prostredníctvom fotovoltických panelov v domácnosti alebo firme poslúži na chod elektrického alebo teplovodného podlahového kúrenia, ohrev pitnej vody a chod všetkých elektrických spotrebičov.

Aj napriek tomu, že počiatočná investícia často ľudí odrádza, je potrebné pozrieť sa na ňu z dlhodobého hľadiska. Ceny elektriny stúpajú a návratnosť financií vložených do fotovoltiky sa vďaka tomu znižuje. Okrem toho sa pravdepodobne všetci zhodneme na tom, že investovať do zdroja, ktorý nám zabezpečí energiu je dobrým krokom.

Tepelné čerpadlo poháňa vodu, ktorá v zimnom období prúdi cez radiátory a podlahové kúrenie. Elektrickú energiu, ktorú čerpadlo potrebuje na prevádzku je vhodné získavať práve z fotovoltiky.
Mnohé typy tepelných čerpadiel slúžia v letných horúčavách aj ako klimatizácia. Sú to typy pri ktorých je možné zmeniť smer prečerpávania energie medzi vonkajším a vnútorným prostredím. Znamená to, že nie je potrebné zaobstarať si klímu.

Ak máte záujem o inštaláciu tepelného čerpadla, ktoré spĺňa obe funkcie, v Renova Install vám radi pomôžeme s výberom.

undefined

Vykurovanie fotovoltikou a tepelným čerpadlom

V blogovej časti nášho webu nájdete článok ako sa zbaviť závislosti od plynu.

Informovali sme vás o tom, že najvhodnejším variantom je tepelné čerpadlo - a táto informácia stále platí. Aj napriek tomu, že sa nám zdajú na pohľad ceny elektriny v porovnaní s cenou za plyn vysoké, z dlhodobého hľadiska dokážeme ušetriť i na dovolenku. Ak si ako bonus vyrábame elektrinu fotovoltikou, naše náklady sa znížia na minimum. Najväčšou výhodou je nezávislosť od siete a s ňou spojená sebestačnosť.

Ohrev vody

Ohrev vody fotovoltikou je efektívna investícia:

- má vyššiu účinnosť v porovnaní s klasickým ohrevom vody

- spája sa s ňou finančná úspora za energie

- prispejete k podpore obnoviteľných zdrojov

- nečaká vás takmer žiadna údržba

- má nulové straty energie

- má výrazne vyššiu životnosť

Ak si plánujete zaobstarať k tepelnému čerpadlu fotovoltiku, nie je nutné inštalovať solárne kolektory. Solárne kolektory slúžia iba na ohrev vody zatiaľ čo fotovoltické panely vyrobia elektrickú energiu na ohrev vody elektrickou špirálou.

undefined

Štátna dotácia na tepelné čerpadlo a fotovoltické panely

Zelená domácnostiam je projekt, ktorý sa zameriava na podporu energeticky efektívneho hospodárstva s nízkou hladinou uhlíka vo všetkých oblastiach. Cieľom projektu je nižšia spotreba zdrojov, začlenenie zelených technológií do bežného života a dostupnosť pre väčšiu skupinu obyvateľstva. A to všetko s ohľadom na zdravie a prírodu. Vďaka tomu, že fotovoltika a tepelné čerpadlo patria medzi zelené technológie, vzťahuje sa na ne štátna dotácia. Na získanie tejto formy štátnej podpory je potrebné vyplniť žiadosť o poukážku.

V Renova Install vám pomôžeme s výberom vhodných zariadení, s vybavením dotácie a postaráme sa o kompletnú inštaláciu.

Ak vás zaujíma finančná stránka vášho projektu, na našom webe je k dispozícii Cenová kalkulácia. Jednoducho vyplníte kalkulačku a my vám už do 24 hodín zašleme na e-mail cenové ponuky v troch cenových reláciách. Následne si sami vyberiete, ktorá ponuka je pre vás tou najvýhodnejšou. Ak ste čakali doteraz, viac nečakajte a vyplňte kalkuláciu už dnes.

Tím odborníkov

Lukáš Frčo

GENERÁLNY RIADITEĽ

+421 950 760 482

obchod@renovainstall.eu

Erik Kubizna

CENOVÉ PONUKY RODINNÉ DOMY

+421 940 993 093

dopyt@renovainstall.eu

Ľubomíra Bielaková

PLÁNOVANIE / DOTÁCIE

+421 948 759 508

office@renovainstall.eu

Michal Dubovec

CENOVÉ PONUKY DEVELOPÉRSKE PROJEKTY

+421 948 760 481

michal.dubovec@renovainstall.eu

Marek Chovančák

HLAVNÝ SERVISNÝ TECHNIK

+421 948 760 482

office@renovainstall.eu

Napíšte nám správu

Design by Tricks︱Development by LoopLabs