Rosenie okien v domácnosti a význam dostatočnej izolácie

Moderné domy sú navrhnuté tak, aby boli energeticky účinné, čo znamená, že sú dobre zateplené a “zapečatené”. Táto vlastnosť, hoci je výhodná pre udržanie tepla, môže viesť k nedostatočnému vetraniu a akumulácii vlhkosti.

Vlhkosť môže spôsobiť okrem rosenia okien aj ďalšie problémy ako sú plesne na stenách, na rámoch okien a vlhnutie bytového textilu. Je tiež dôležité udržiavať vyváženú teplotu a vlhkosť v domácnosti, čo zahŕňa aj adekvátne kúrenie.

undefined

zdroj: pexels

Izolácia

Jedným z hlavných dôvodov nadmerného rosenia okien je nedostatočná izolácia. Platí to rovnako pre staršie domy, tak i pre novostavby. Keď je váš dom nedostatočne izolovaný, dochádza k nerovnomernej distribúcii tepla, čo vytvára chladné miesta. Tie majú nižšiu teplotu v porovnaní so zvyškom miestnosti - presne na týchto miestach vlhký vzduch kondenzuje, “zráža sa”. Keď má vlhký vzduch kontakt s chladnými oknami, dochádza k ich roseniu.

Roseniu okien môžete zabrániť správnou izoláciou. Izolácia zabráni vytváraniu chladných miest, minimalizuje tepelné straty a udržuje pohodu obyvateľov. Problematické miesta je možné odhaliť termovíznym meraním. Táto technológia umožňuje vidieť, v ktorých miestach uniká teplo z vašej domácnosti. Následná izolácia problematických oblastí výrazne minimalizuje rosenie okien a zlepší tepelnú účinnosť vykurovania.

Vlhkosť vzduchu

Udržiavanie hladiny vlhkosti medzi 45 až 55 percentami má pozitívny vplyv na kvalitu ovzdušia. Príliš suchý vzduch spôsobuje problémy s dýchaním a podráždením očí, zatiaľ čo nadmerná vlhkosť vedie k tvorbe plesní a alergií.

Pre dosiahnutie optimálnej vlhkosti investujte do osvedčených zariadení ako sú odvlhčovače alebo zvlhčovače vzduchu. V prípade, že tieto opatrenia nestačia, je na mieste zvážiť iné technologické riešenia, napríklad rekuperáciu vzduchu.

undefined

zdroj: pexels

Zdroj vykurovania

To, akým spôsobom kúrime, má výrazný vplyv na ovzdušie v domácnosti. Pri kúrení drevom alebo peletkami vzniká suché teplo. Tuhé palivo má vynikajúce tepelné vlastnosti a sú šetrné k životnému prostrediu. Kotly na tuhé palivo sú ekologické a energeticky účinné. Poskytujú príjemné teplo bez nadmerného vykurovania, ktoré by spôsobilo nadmerné rosenie okien.

Ďalšou možnosťou vykurovania sú tepelné čerpadlá, ktoré sú v moderných domácnostiach stále viac populárnejšie. Tepelné čerpadlo využíva obnoviteľné zdroje energie a je mimoriadne efektívne pri prevádzke. Hlavnou výhodou čerpadla je schopnosť produkovať teplo aj chlad, čo z neho robí flexibilný a udržateľný zdroj.

Okrem týchto tradičných metód vykurovania je tu aj inovatívna možnosť - kúrenie klimatizáciou. Moderné klimatizačné systémy sú schopné nielen chladiť vzduch v lete, ale aj vykurovať v zime. Sú navrhnuté s ohľadom na energetickú účinnosť a pomáhajú odstrániť nadbytočnú vlhkosť z domácnosti. Riadenie teplotných podmienok v domácnosti zlepšuje životný komfort aj dlhodobú udržateľnosť vášho obydlia. Týmto spôsobom môžete predchádzať problémom s nadmerným rosením okien, tvorbou plesní a zároveň optimalizujete spotrebu energie vo vašom dome.

Správne vetranie

Je až prekvapivé, koľkí ľudia vetrajú nesprávne. V zime, keď sa teplota pohybuje okolo nuly, je potrebné vetrať krátko a intenzívne. Znamená to, že otvoríte okná dokorán asi na päť minút, dvakrát denne. Ak sa v domácnosti zdržujete celý deň, je nutné nárazovo vetrať aspoň štyrikrát počas dňa. Dbajte na počasie: ak je vonku slnečno, pokojne vetrajte dlhšie. Ak je sychravo, nevpúšťajte do domu vlhkosť.

Všetkých starostí s vetraním a vlhkosťou vás dokáže zbaviť rekuperácia. Je to nútené vetranie, ktoré reguluje vlhkosť a zabezpečuje v domácnosti zdravý a čistý vzduch bez alergénov a nechcených pachov. Rekuperačná jednotka veľmi výrazne redukuje vlhkosť v domácnosti, čím prospieva nielen zdraviu obyvateľov ale aj kvalite celej stavby.

Na záver je nutné pripomenúť, že ak boli pri stavbe domu alebo bytu použité mokré procesy, je nutné prvé dva roky od nasťahovania riadne vetrať.

undefined

zdroj: pexels

Zamietnutie dotácie

Dotácie, alebo tiež peňažné príspevky od štátu, môžete získať na zariadenia, ktoré zvýšia energetickú efektívnosť vašej stavby. Sú nimi napríklad tepelné čerpadlá, slnečné kolektory, fotovoltické panely a kotly na biomasu. Pred podaním žiadosti o dotáciu je však nevyhnutné poskytnúť podrobné informácie o stavbe, v ktorej sa budú konkrétne zariadenia nachádzať.

Nedostatočne izolovaná stavba, ktorá vykazuje výrazné tepelné straty, je častým prípadom zamietnutia dotácie. Štát podporuje projekty, ktoré prispievajú k celkovej energetickej efektívnosti a udržateľnosti. Preto je dôležité, aby vaša stavba spĺňala určité normy a kritériá.

V jednoduchosti vysvetlené: Ak požiadate o dotáciu na tepelné čerpadlo a váš dom vykazuje výrazné tepelné straty, štátna dotácia môže byť zamietnutá. Je to preto, že investícia do zariadenia, ktoré zabezpečuje úsporu energie, by nebola efektívna v dome s nedostatočnou izoláciou. Je teda nevyhnutné venovať pozornosť celkovej energetickej efektívnosti stavby. Iba tak bdue vaša žiadosť o dotáciu schválená.

V Renova Install vám radi pomôžeme so všetkými spomenutými službami. Okrem kvalitných zariadení a profesionálnej montáže vám radi pomôžeme aj s vybavením dotácie. Neváhajte nás kontaktovať!

Tím odborníkov

Lukáš Frčo

GENERÁLNY RIADITEĽ

+421 950 760 482

obchod@renovainstall.eu

Erik Kubizna

CENOVÉ PONUKY RODINNÉ DOMY

+421 940 993 093

dopyt@renovainstall.eu

Ľubomíra Bielaková

PLÁNOVANIE / DOTÁCIE

+421 948 759 508

office@renovainstall.eu

Michal Dubovec

CENOVÉ PONUKY DEVELOPÉRSKE PROJEKTY

+421 948 760 481

michal.dubovec@renovainstall.eu

Marek Chovančák

HLAVNÝ SERVISNÝ TECHNIK

+421 948 760 482

office@renovainstall.eu

Napíšte nám správu

Design by Tricks︱Development by LoopLabs