Rekuperácia vám ušetrí náklady na kúrenie. Funguje na jednoduchom princípe

Rekuperácia. Jedinečná technológia, ktorá dokáže znížiť náklady na kúrenie až o 30%. Zároveň zabezpečuje prívod čerstvého vzduchu zbaveného prachu a ďalších alergénov. Dôležitejší je však fakt, že ide o pomerne cenovo dostupnú a vďaka svojim benefitom čoraz populárnejšiu technológiu, ktorú by ste nemali prehliadnuť.

Pravidelný prívod čerstvého vzduchu do domu je dôležitý pre celkovú pohodu v danej domácnosti. Nikto totiž nemá rád ťažký, vydýchaný vzduch v miestnosti.

Vetranie po celé generácie prebiehalo klasicky, pomocou okien. Takýto spôsob výmeny vzduchu je však vysoko nepraktický a energeticky nevýhodný. Počas vykurovacej sezóny vypúšťame z domu draho zaplatené teplo von a naopak vypúšťame do interiéru zimu.

Počas tropických dní v lete sa celý proces vymení. Teplý vzduch z exteriéru vháňame do izieb a tak pomaly, ale isto zvyšujeme celkovú teplotu vo vnútri domu. Výsledok je potom taký, že po pár dňoch je v domácnosti na nevydržanie. Riešením tejto patovej situácie je práve rekuperácia.

Čo je rekuperácia?

Rekuperácia tepla je proces, kedy sa pomocou tzv. výmenníka tepla vyrovnávajú teploty medzi interiérom a exteriérom. Presne k tomu dochádza v rekuperačnej jednotke. Tá napríklad počas zimných mesiacov začne na určitý čas nasávať vzduch z domácnosti a vypúšťať ho von.

Teplý vzduch odovzdáva svoje teplo vo výmenníku, ktorý sa tým ohrieva. Následne dôjde k opačnému chodu. Rekuperácia začne nasávať chladný vzduch z exteriéru. Ako prúdi cez výmenník tepla, ohrieva sa a do vnútra je vháňaný čerstvý vzduch s takmer izbovou teplotou. Preto takmer, lebo účinnosť rekuperačných jednotiek je zhruba 80 - 95%.

Do domácnosti tak prúdi vzduch len o niečo chladnejší, než je teplota v dome. Rozdiel býva v rozmedzí 2 - 3°C. Hoci sa to môže zdať veľa, je to podstatne lepšie, než keď otvoríte okno, ak je vonku - 5°C a ľadový vzduch si vženiete do izby. Podľa výskumov sa v zime klasickým vetraním vypustí až 50% tepla.

Výhody a nevýhody rekuperácie

Okrem šetrenia nákladov má rekuperácia aj ďalšie výhody. Vetranie je plynulé a pravidelné, preto sa vám nestane, že prídete domov a budete mať pocit vydýchaného vzduchu.

Zároveň je možné na vybrané typy rekuperačných jednotiek namontovať aj rôzne druhy filtrov - uhlíkový, na zachytávanie škodlivých látok z vonku alebo peľový či prachový, ktoré obmedzujú usádzanie prachu v domácnosti a zlepšujú prostredie pre alergikov. Výhody filtrov sú teda jasné. Hoci bude peľová sezóna a či niekto sa rozhodne vonku opekať, do domu vám stále bude prúdiť čerstvý vzduch.

Samozrejme, rekuperácia vzduchu má aj svoje nevýhody. Mnohí ju považujú za zbytočné náklady navyše, nakoľko cena rekuperácie je aj s montážou niekoľko tisíc eur. Taktiež je potrebné rátať aj s priebežnou údržbou (čistením filtrov a pod.) a s nákladmi na samotný chod, ktorý je prakticky celoročný.

Centrálna vs. lokálna rekuperácia

V súčasnosti poznáme dva druhy rekuperačných jednotiek:

  • Centrálna rekuperácia - ide o technológiu, kde je vetrací systém umiestnený v jednej časti domu. Najčastejšie je to technická miestnosť alebo pivnica. Z tohto miesta sa potom vzduch rozvádza pomocou špeciálneho potrubia všade tam, kde je to potrebné. Výhodou takéhoto riešenia je tichá prevádzka a možnosť intenzívneho vetrania. Z negatív je nutné spomenúť potrebu práve jednej miestnosti, kde bude rekuperačná jednotka umiestnená. Montáž tejto rekuperácie treba nechať radšej na odborníkov.
  • Lokálna rekuperácia - v tomto prípade ide o riešenie, ktoré je rozmerovo menšie a montuje sa na obvodové steny domu. Daňou za svoju kompaktnosť je obmedzená schopnosť meniť vzduch vo viac, než jednej miestnosti. Lokálna rekuperácia sa preto hodí skôr do bytov, či iných priestorov, kde centrálnu rekuperáciu nie je možné namontovať. Túto rekuperáciu by ste mali zvládnuť namontovať aj svojpomocne.

Ako si správne vybrať rekuperáciu?

Kľúčový faktor pri výbere rekuperácie je počet členov domácnosti resp. ľudí využívajúci daný priestor. Podľa smerníc Európskej Únie je potrebné dodávať zhruba 30 m3/h čistého vzduchu na jednu osobu. Priemerná štvorčlenná rodina by preto mala hľadať rekuperačnú jednotku, ktorá je schopná dodať minimálne 120 m3/h vzduchu.

Existuje však zlaté pravidlo, že rekuperácia by mala byť predimenzovaná. Pracovať by mala na zhruba 70% svojej kapacity z maximálneho výkonu. V takomto prípade nehrozí, že bude rekuperácia hlučná, zároveň bude mať nižšiu spotrebu a dostatočnú rezervu pre potrebu návalového vetrania.

Dôležité sú aj ďalšie hľadiská, ako je energetická účinnosť. Tu by ste mali hľadať minimálne triedu A či dokonca A+. Hoci bude obstarácia cena o čosi vyššia, vráti sa vám to neskôr na prevádzkových nákladoch.

Rekuperácia je aj napriek všetkým kritikom dobrá voľba. V novostavbách podliehajúcich nariadeniu o energetickej triede A0 dokonca nutnosť. Áno, počiatočná investícia síce nepoteší. Správnosť svojho rozhodnutia však oceníte, keď budete mať v domácnosti stále čerstvý vzduch bez toho, aby ste museli otvoriť okno.

Tím odborníkov

Lukáš Frčo

GENERÁLNY RIADITEĽ

+421 950 760 482

obchod@renovainstall.eu

Erik Kubizna

CENOVÉ PONUKY RODINNÉ DOMY

+421 940 993 093

dopyt@renovainstall.eu

Ľubomíra Bielaková

PLÁNOVANIE / DOTÁCIE

+421 948 759 508

office@renovainstall.eu

Michal Dubovec

CENOVÉ PONUKY DEVELOPÉRSKE PROJEKTY

+421 948 760 481

michal.dubovec@renovainstall.eu

Marek Chovančák

HLAVNÝ SERVISNÝ TECHNIK

+421 948 760 482

office@renovainstall.eu

Napíšte nám správu

Design by Tricks︱Development by LoopLabs