5 rád, ktoré vám uľahčia výber rekuperácie

Rekuperácia je proces obnovy a recyklácie tepla v budove, ktorý umožňuje udržiavať stabilnú teplotu a zlepšuje kvalitu vzduchu v interiéri. Je dôležitým prvkom moderného bývania a stavby. Znižuje spotrebu energie a zvyšuje pohodlie obyvateľov. Viac o tom, čo je to rekuperácia a ako funguje, sme vás informovali v predchádzajúcom článku.
Blíži sa obdobie, keď sa vonku otepľuje. Práve v tomto období využijete rekuperáciu na dosiahnutie čerstvého a zdravého ovzdušia vo vašom dome.V dnešnom článku vám poradíme, na čo sa zamerať pri výbere rekuperačnej jednotky. 

undefined

zdroj: unsplash

1. Zohľadnite veľkosť vášho bytu/domu

Veľkosť stavby je jedným z kľúčových faktorov, ktoré ovplyvňujú výber správnej rekuperačnej jednotky.
Väčšie budovy vyžadujú rekuperačné jednotky s vyššou kapacitou. Potrebujú totiž dostať do obehu väčšie množstvo vzduchu.
Pre menšie domy je dôležitá rekuperácia s dostatočnou účinnosťou. Iba tak sa zabezpečí kvalita vzduchu a zníži sa spotreba energie. Správnym výberom rekuperácie minimalizujete náklady na prevádzku.

Kapacitu rekuperačnej jednotky pre konkrétny priestor si vypočítate prostredníctvom výpočtu objemu miestnosti. Vynásobte dĺžku a šírku miestnosti a získate objem miestnosti vyjadrený v metroch kubických. Táto informácia je síce iba približná, aj napriek tomu však veľmi užitočná pri výbere rekuperácie. Ak si chcete byť istí výberom správnej rekuperácie, neváhajte a obráťte sa na Renova Install. Radi vám poradíme s výberom a postaráme sa o inštaláciu.

2. Vyberte si správny typ rekuperácie

Na výber máte dva hlavné typy rekuperácie: centrálna rekuperácia a decentrálna (lokálna) rekuperácia.

Centrálna rekuperácia je najčastejšou voľbou pre väčšie domy a bytové budovy. Tento typ rekuperácie zahŕňa inštaláciu jednej hlavnej rekuperačnej jednotky. Nachádza sa napríklad v technickej miestnosti. Z tohto miesta sa vzduch distribuuje pomocou kanálov do jednotlivých miestností.
Nevýhodou centrálnej rekuperácie môže byť vyššia cena zariadenia a inštalácie ako aj náklady na prevádzku a údržbu. Prípadný problém so zariadením môže ovplyvniť vetranie celej budovy.

Lokálna rekuperácia sa využíva predovšetkým v menších bytoch a domoch. Tento typ rekuperácie zahŕňa inštaláciu samostatných miestnych rekuperačných jednotiek, ktoré sa inštalujú v jednotlivých miestnostiach. Pri decentrálnej rekuperácii nie je potrebná inštalácia rozsiahlych rozvodov potrubia. Využíva sa na miestach, kde nie je potrebné zabezpečiť rekuperáciu vzduchu pre celú budovu.
Nevýhodou decentralizovanej rekuperácie môže byť menej presná kontrola vetrania a kvality ovzdušia v jednotlivých miestnostiach.

undefined

zdroj: unsplash

3. Venujte pozornosť kvalite vzduchu

Kvalita vzduchu v interiéri má vplyv na zdravie a na vašu celkovú pohodu. Určite si viete predstaviť priestory, v ktorých je vydýchaný, vlhký vzduch a neznesiteľné teplo. V uzatvorených priestoroch sa často hromadia škodlivé látky, ktoré majú priamy dopad na zdravie všetkých obyvateľov. Týmito látkami sú plyny z vykurovania, farby, laky, čistiace prostriedky, tabakový dym a chemikálie používané pri výrobe nábytku a rôznych materiálov.

Moderné budovy sú väčšinou dobre izolované a majú obmedzené možnosti prirodzeného vetrania. To môže viesť k hromadeniu vlhkosti, ktorá má negatívny vplyv na kvalitu vnútorného ovzdušia a celej stavby. Rekuperačná jednotka je v moderných a dobre izolovaných stavbách takmer nutnosťou. Dokáže zbaviť domácnosť vlhkosti.

Niektoré rekuperačné jednotky majú vlhkostné čidlo, ktoré automaticky prispôsobuje intenzitu vetrania. Ak vlhkosť v miestnosti príliš stúpa alebo klesá, jednotka zmení rýchlosť vetrania. Tým zabezpečí účinné odvlhčovanie, najmä v zime, keď je to najpotrebnejšie.
V prípade, že máte problém s príliš vysokou alebo nízkou vlhkosťou stavby, zamerajte sa na výber rekuperačnej jednotky s týmito vlastnosťami.

Kvalita vzduchu v interiéri má vplyv aj na energetickú účinnosť budovy. Znečistený a nekvalitný vzduch v uzavretom priestore zvyšuje spotrebu vykurovania, ventilácie a klimatizácie. To všetko vedie k vyšším nákladom za energie.

Špecifické potreby interiéru vyžadujú špecifické filtre do rekuperácie. Na výber máte niekoľko druhov.

Gravitačný filter je základný filter, ktorý je vhodný pre domácnosti s nízkou úrovňou znečistenia. Nie je vhodný pre alergikov a pre ľudí s respiračnými ťažkosťami.

Elektrostatický filter je účinný na zachytávanie prachu, peľu, vírusov a baktérií.

HEPA filter je najúčinnejší filter na trhu. Zachytáva 99,97% znečistenia vo vzduchu. Filter je ideálny pre alergikov alebo ľudí so zdravotnými problémami, ktorí potrebujú v interiéri veľmi čistý vzduch.

Aktívny uhlíkový filter odstraňuje pachy a plyny z interiéru. Zdrojom znečistenia vzduchu môže byť kuchyňa, chémia alebo napríklad domáce zvieratá.

4. Zistite hlučnosť jednotky

Hluk rekuperačnej jednotky môže mať veľký vplyv na vaše pohodlie. Hluk môže byť rušivý a môže viesť k zníženiu kvality spánku, zvýšeniu stresu a únavy. Hluk rekuperačnej jednotky ovplyvňuje celkové akustické vlastnosti interiéru.

Moderné rekuperačné jednotky sú často vybavené špeciálnymi izolačnými materiálmi, ktoré redukujú hlukové emisie. Možnosť regulácie rýchlosti ventilátorov umožňuje prispôsobiť výkon jednotky potrebám interiéru a tým znížiť hluk.

Ako vybrať tichú rekuperačnú jednotku

Výrobcovia uvádzajú hlučnosť rekuperačných jednotiek v decibeloch (dB) pri rôznych rýchlostiach ventilátorov. Ak hľadáte tichú jednotku, vyberte si takú, ktorá má najnižšiu hlučnosť pri najvyššej rýchlosti ventilátora. Je to najčastejšie používaná rýchlosť.
Na vibrácie a hlučnosť rekuperačnej jednotky má vplyv aj kvalita materiálov, z ktorých je jednotka vyrobená.

Hlučnosť rekuperácie môže výrazne ovplyvniť aj spôsob inštalácie. Vyberte si preto kvalitnú inštalačnú firmu. Miesto inštalácie, vyplnenie medzier a použitie kvalitných izolačných materiálov znižuje hlučnosť jednotky.

undefined

zdroj: unsplash

5. Cena rekuperácie vs. kvalita

Čím vyššia účinnosť rekuperácie, tým lepšia kvalita vzduchu a nižšie náklady na kúrenie. Avšak rekuperačné jednotky s vyššou účinnosťou sa často spájajú aj s vyššími nákladmi. Zvážte preto, či sa vám investícia oplatí.

Rekuperačná jednotka s nižšou hlučnosťou má zvyčajne vyššiu cenu, ale zvyšuje pohodu a komfort v interiéri. Závisí teda na tom, do akej miery je pre vás ticho v interiéri dôležité.

Kvalitnejšie rekuperačné jednotky majú obvykle dlhšiu životnosť a sú spoľahlivejšie. Ich prevádzka sa vďaka tomu spája s nižšími nákladmi na údržbu a opravy.

V prípade, že si vyberiete komplexnejší systém, náklady môžu byť vyššie.

Čistý vzduch bez pachov, peľu a čiastočiek prachu - to je rekuperácia. Význam jej používania bezpochyby oceníte aj vo Vašej stavbe. V Renova Install Vám ponúkame moderné a spoľahlivé zariadenia od špičkových značiek bez nutnosti častého servisu. Neváhajte a kontaktujte nás.

Tím odborníkov

Lukáš Frčo

GENERÁLNY RIADITEĽ

+421 950 760 482

obchod@renovainstall.eu

Erik Kubizna

CENOVÉ PONUKY RODINNÉ DOMY

+421 940 993 093

dopyt@renovainstall.eu

Ľubomíra Bielaková

PLÁNOVANIE / DOTÁCIE

+421 948 759 508

office@renovainstall.eu

Michal Dubovec

CENOVÉ PONUKY DEVELOPÉRSKE PROJEKTY

+421 948 760 481

michal.dubovec@renovainstall.eu

Marek Chovančák

HLAVNÝ SERVISNÝ TECHNIK

+421 948 760 482

office@renovainstall.eu

Napíšte nám správu

Design by Tricks︱Development by LoopLabs