Zvažujete klimatizáciu do domu? Na toto by ste nemali zabudnúť.

Klimatizácia patrí k čoraz väčšej samozrejmosti rodinných domov. Niet sa čomu čudovať. Tropické teploty prevládajúce v lete rýchlo premenia vzduch v domácnosti na saunu. A práve v takej chvíli býva klíma do domu najlepším riešením.

Chladný vzduch prúdiaci z klimatizácie sme si dlhé roky užívali nanajvýš v aute alebo v obchodných domoch. Pre bežnú domácnosť bola príliš drahá. Doba sa však zmenila a dnes je klimatizácia dostupná pre širokú verejnosť. Rovnako sa zefektívnila aj samotná činnosť tohto chladiaceho zariadenia, vďaka čomu účty za elektrinu už nebývajú tak vysoké, ako kedysi.

Ako funguje klimatizácia?

Technológiu, na ktorej pracuje klimatizácia by sme mohli prirovnať k rekuperácii alebo k tepelnému čerpadlu. Fungujú obdobne. Klimatizácia je zložená z niekoľkých základných prvkov - kompresor, kondenzátor, výparník a expanzný ventil, pričom každý z nich má svoju nezameniteľnú úlohu. Zväčša sú namontované do dvoch veľkých častí, ktoré tvoria klimatizačnú jednotku. Jedna z nich je v inteiéri a druhá v exteriéri.

Podstatná pre chod klimatizácie je špeciálna termodynamická látka, ktorá dokáže veľmi rýchlo meniť svoje skupenstvo v závislosti od tlaku a teploty. Ťažko preto definovať, či ide o plyn alebo kvapalinu.

Celý proces je cyklický a začína v momente, keď kompresor stlačí chladiacu látku, ktorá je v plynnom stave. Zvýši sa tak jej teplota aj tlak. Po prechode do kondenzátora (nachádza sa zvyčajne v exteriéri) sa chladivo postupne ochladí vonkajším vzduchom, čím mierne klesne aj jeho teplota.

Podstatné však je, že sa zmení jeho skupenstvo - z pary sa stane kvapalina. Tá ďalej prúdi cez expanzný ventil, následkom čoho sa podstatne ochladí a zároveň klesne aj tlak. Chladná kvapalina potom pokračuje do výparníka (nachádza sa v interiéri), kde odoberá teplo zo vzduchu v miestnosti. Opäť tak stúpne jej teplota a taktiež zmení svoje skupenstvo z kvapaliny na plyn. Už v plynnom stave pokračuje do kompresora, čím sa celý cyklus uzavrie.

Aké typy klimatizácii poznáme?

Princíp fungovania klimatizácie je viac menej rovnaký. Aj napriek tomu však existuje niekoľko typov klimatizačných jednotiek.

  • Parapetná klimatizácia do domu - ako už názov napovedá, inštaluje sa pod parapet. Umožňujú to najmä kompaktné rozmery tohto druhu klímy. Vzhľadovo aj rozmerovo pripomína radiátor.
  • Podstropná alebo kazetová klimatizácia - ide o menej používaný systém, kedy je klíma ukrytá v medzistrope. Svojim spôsobom však predstavuje najestetickejšie riešenie, ktoré len veľmi mierne narušuje dizajn miestností.
  • Nástenná klimatizácia do domu - “klasika”, ktorú snáď už každý aspoň raz v živote videl. Kombinuje v sebe v ideálnom pomere cenu a výkon, no zároveň je inštalácia pomerne jednoduchá a nevyžaduje väčšie stavebné zásahy.
  • Mobilná klimatizácia - používa sa všade, kde vyššie zmienené riešenia nie je možné aplikovať. Ide o pomerne lacný variant, ktorý však so sebou nesie viacero nevýhod - nutnosť odvádzať teplý vzduch mimo klimatizovanej miestnosti hadicou a vyššia hlučnosť v klimatizovanej miestnosti.

Podľa čoho si vybrať klimatizáciu do domu?

Klimatizácia do rodinného domu predstavuje investíciu, ktorú treba dobre zvážiť. V prvom rade si treba premyslieť, čo od tejto technológie očakávate. Na trhu existuje široké spektrum klimatizačných jednotiek od základných až po tie, ktoré majú rôzne doplnkové funkcie. Od toho sa samozrejme bude odvíjať aj cena.

Pokiaľ teda má klíma v dome slúžiť iba na to, aby sa dalo vo vnútri vydržať počas letných mesiacov, držte sa radšej pri zemi. Vyberajte preto radšej nejakú základnú klimatizáciu. V prípade, že chcete, aby klimatizácia slúžila aj na kúrenie, poprípade ako čistička vzduchu, musíte si priplatiť.

Najlepšie však urobíte, ak nebudete kupovať klimatizáciu do rodinného domu na vlastnú päsť, ale poradíte sa s niektorým z predajcov.

Kedy je ideálny čas na kúpu klimatizácie?

Odpoveď je jednoduchá. Mimo sezóny. Väčšina ľudí sa pre klimatizáciu rozhodne v momente, kedy sa ich domácnosť premení na kováčsku vyhňu. Vtedy však stúpajú ceny klimatizačných jednotiek, dlho sa čaká na tovar a aj montáž nebýva na počkanie. Za ideálny čas, kedy sa oplatí objednať si klimatizáciu možno považovať marec až máj.

Montáž klimatizácie nechajte radšej na odborníkov

Hoci montáž klimatizácie nie je raketová veda, bude lepšie, keď inštaláciu klímy necháte na odborníkov. Je to jednak pohodlnejšie, praktickejšie a vyhnete sa prípadným problémom. Viacero výrobcov nechce uznávať reklamácie, pokiaľ nie je klimatizácia do domu nainštalovaná certifikovanou firmou.

Klimatizácia za cenu mobilného telefónu

Cena klimatizácie do domu sa líši od viacerých faktorov, mimo iného napríklad od výrobcu, množstvo funkcií, výkon či energetická účinnosť. Monosplit klimatizáciu, ktorá umožňuje chladiť jednu miestnosť v dome, je možné získať už okolo 450€. Samozrejme je potrebné ešte započítať aj cenu za montáž a v priebehu sezóny aj náklady na údržbu a prevádzku. Tie však nebývajú obzvlášť vysoké.

Skutočnú hodnotu klimatizácie však oceníte neskôr. V momente, kedy prídete v tropický letný deň domov a vás namiesto sauny bude vítať príjemne vychladený interiér vašej domácnosti.

Tím odborníkov

Lukáš Frčo

GENERÁLNY RIADITEĽ

+421 950 760 482

obchod@renovainstall.eu

Erik Kubizna

CENOVÉ PONUKY RODINNÉ DOMY

+421 940 993 093

dopyt@renovainstall.eu

Ľubomíra Bielaková

PLÁNOVANIE / DOTÁCIE

+421 948 759 508

office@renovainstall.eu

Michal Dubovec

CENOVÉ PONUKY DEVELOPÉRSKE PROJEKTY

+421 948 760 481

michal.dubovec@renovainstall.eu

Marek Chovančák

HLAVNÝ SERVISNÝ TECHNIK

+421 948 760 482

office@renovainstall.eu

Napíšte nám správu

Design by Tricks︱Development by LoopLabs