Znižujú koberce výkon podlahového kúrenia?

To, že máme mať nohy v teple, nám vštepovali do hlavy už naše babičky. Siahali sme po pletených ponožkách alebo hrejivých papučiach. Doba pokročila a tak sa dnes môžeme tešiť z luxusu v podobe podlahového kúrenia. Príjemný teplý pocit ešte znásobí dotyk nôh s jemným kobercom.

Je vhodné pokrývať vykurovaciu plochu vrstvou koberca?

Najvhodnejším materiálom na podlahy, ak zvažujete podlahové kúrenie, je keramická dlažba. Ak zvolíte tento typ podlahy, môže sa v miestnosti objaviť nechcená ozvena. Ďalším prvkom, ktorý nevyhovuje každému, je vznik “sterilného prostredia”, ktoré uberá na pocite útulnosti. Obmedziť ozvenu a pridať pocit komfortu je možné práve tým, že zvolíte vhodný koberec.

Nezáleží na tom, či túžite po celoplošnom koberci, alebo chcete zútulniť miestnosti len menšími behúňmi. Odpoveď na otázku vhodnosti koberca na podlahovom kúrení je áno - v prípade, ak zvolíte vhodný koberec.

Aký koberec zvoliť na podlahové kúrenie

Vo všeobecnosti platí, že koberec nesmie byť zo spodnej strany spevnený vrstvou lepidla. Rovnako nie je vhodný typ koberca, ktorý má hustý a vysoký vlas. Toto platí predovšetkým pre koberce, ktorými pokryjete väčšiu plochu miestnosti. Ak zvolíte koberec s vyšším vlasom, je potrebné zvýšiť teplotu kúrenia, aby sa dosiahla jeho dostatočná efektivita. To zvyšuje spotrebu a teda aj výdavky za energie. Preto je najvhodnejším typom koberca taký, ktorý má nižší vlas alebo je tkaný na plocho. Najlepšou voľbou sú koberce z juty alebo sisalu. Okrem zaujímavého vzhľadu je výhodou ich jednoduchá údržba.

undefined

Aj keď môžete naraziť na informáciu, že pri podlahovom kúrení je najvhodnejší iba menší koberec alebo behúň, nie je to pravidlom. Dôležitý je predovšetkým typ koberca. Koberec vhodný aj na vykurovanú podlahu je označený informáciou “vhodný aj na podlahové kúrenie”. Toto označenie nájdete na kobercoch z umelých aj prírodných vlákien, z ktorých si zaiste vyberiete vášho favorita.

Nie je vylúčené, že plánujete umiestnenie koberca na celú plochu miestnosti. Mnohí rodičia majú túto požiadavku najmä v detských izbách. Rovnako ako pri všetkých miestnostiach, aj tu platí, že typ koberca musí spĺňať potrebné označenie. Netreba mať obavy z nedostatku tepla aj napriek tomu, že je celá plocha miestnosti pokrytá kobercom. Deti sa vďaka vhodnému kobercu môžu hrať na teplej a mäkkej podlahe počas celého roka. V prípade koberca pre deti je potrebné brať ohľad na to, že celoplošný koberec sa lepí na základný betónový povrch. V detskej izbe je vhodné zvoliť lepenie obojstrannou páskou namiesto lepidla. Lep sa totiž pri zohriatí môže vyparovať a do ovzdušia izby sa tak dostanú škodlivé látky.

To, či sa v izbe bude na podlahu pokladať koberec, zvážte ešte pri návrhu kúrenia. Toto rozhodnutie je potrebné konzultovať s projektantom, ktorý zvolí vhodnú povrchovú úpravu podlahy.

undefined

Nevhodne zvolený koberec na podlahovom kúrení

Nevhodne zvolený typ koberca môže mať za následok nedostatočný ohrev miestnosti. Znamená to, že vám nebude stačiť nastavenie teploty na 35 stupňov Celzia tak ako v miestnostiach bez koberca. Nevhodný typ koberca je taký, ktorý nemá označenie pre podlahové kúrenie. Takéto koberce sú zo spodnej časti pokryté izolačnou vrstvou. Tá bráni prenikaniu tepla na povrch a podlahové kúrenie neplní svoj účel.

Komfort s kobercom

Pri správne zateplenom dome je nutné využívať podlahové vykurovanie iba niekoľko mesiacov v roku. Je to obdobie od polovice novembra do konca februára. Počas jari a jesene, kedy je podlaha citeľne chladná, je koberec príjemným doplnkom. V priebehu mesiacov, kedy sa nekúri, ale nie je vonku ani dostatočné teplo, je koberec skvelým parťákom pre studené nohy.

Nielen s tým, aký koberec vybrať, ale aj s kompletnou realizáciou projektu podlahového kúrenia vám v Renova Install radi poskytneme naše profesionálne služby.

Autor: Lukáš Frčo

Dátum publikácie: 28.1. 2024

Tím odborníkov

Lukáš Frčo

GENERÁLNY RIADITEĽ

+421 950 760 482

obchod@renovainstall.eu

Erik Kubizna

CENOVÉ PONUKY RODINNÉ DOMY

+421 940 993 093

dopyt@renovainstall.eu

Ľubomíra Bielaková

PLÁNOVANIE / DOTÁCIE

+421 948 759 508

office@renovainstall.eu

Michal Dubovec

CENOVÉ PONUKY DEVELOPÉRSKE PROJEKTY

+421 948 760 481

michal.dubovec@renovainstall.eu

Marek Chovančák

HLAVNÝ SERVISNÝ TECHNIK

+421 948 760 482

office@renovainstall.eu

Napíšte nám správu

Design by Tricks︱Development by LoopLabs