Využite letné slnko naplno so solárnymi kolektormi

Každý z nás pociťuje, ako sa každým rokom stávajú letné dni stále viac teplejšími.

Slnečné lúče nám robia radosť, keď sme na dovolenke, v prírode, na prechádzke, skrátka kdekoľvek.

Nezabúdajme ale na to, že slnko je nevyčerpateľný zdroj energie, a tak ho môžeme využiť nielen na opaľovanie. Jeho potenciál sa skrýva v možnosti ohrevu vody a tiež poslúži ako domáca elektráreň, z ktorej budeme využívať energiu pre naše potreby.

V článku sa dozviete, ako solárne panely fungujú, či je solárna energia vhodná na ohrev vody a tiež to, aký je rozdiel medzi solárnym a fotovoltickým panelom.

Solárne kolektory alebo fotovoltické panely?

Solárne kolektory

Solárne kolektory slúžia na výrobu tepla a na doplnkové vykurovanie.

Kolektory zohrievajú úžitkovú vodu, ktorá je využiteľná napríklad na napustenie bazéna, umývanie riadov alebo sprchovanie. Kolektory sú najvhodnejším riešením pre domácnosti, ktoré majú veľkú spotrebu teplej vody. Príkladom takejto rodiny je štvorčlenná domácnosť s dvomi malými deťmi.

Úžitková voda je síce hygienicky nezávadná, ale nespĺňa také prísne kritériá ako voda pitná.

Solárne kolektory sú v našich podmienkach najlepšie využiteľné práve na ohrev vody.
Kolektory sú takzvaný sezónny zdroj.
Pre predstavu - kvalitným solárnym systémom je možné 7-8 mesiacov v roku zabezpečiť teplú vodu takmer výhradne zo Slnka. Ďalšie mesiace v roku solárne kolektory vodu predhrejú a na požadovanú teplotu ich potom dohreje hlavný zdroj tepla.

Ako doplnkový zdroj tepla je možné kolektory využívať hlavne na prikurovanie miestností. Na solárny kolektor ako zdroj tepla nie je možné sa spoliehať počas celého roka. V zimnom období a chladnom a zamračenom počasí nie je schopný produkovať dostatočné množstvo energie. Preto je nevyhnutné mať pre domácnosť zabezpečený tiež hlavný zdroj tepla.

V prípade, že kolektory plánujete využívať na ohrev teplej vody napríklad v kombinácii s kotlom na tuhé palivo, nemusíte v lete púšťať kotol, ak chcete zohriať teplú vodu. Vyšší komfort zabezpečujú solárne kolektory tiež tým, že nevyžadujú žiadnu obsluhu.

Fotovoltické panely

Fotovoltické panely slúžia na výrobu elektrickej energie do domácnosti. Vyrobenú energiu využijete nielen na ohrev vody, ale tiež na vykurovanie a chod klimatizácie a ostatných spotrebičov, ktoré potrebujú na svoje fungovanie elektrinu.

Fotovoltické panely je možné využívať na viaceré účely, táto investícia sa finančne oplatí viac ako inštalácia solárnych kolektorov.
Panely ale nie sú vhodné do každej domácnosti. Naplno ich využijete iba ak ste doma počas doby, kedy panely vytvárajú najviac energie a vy v tom čase využívate elektrické spotrebiče.
Jedným z najväčších benefitov fotovoltických panelov je, že nevyžadujú žiadne palivo zaťažujúce prírodu alebo znečisťujúce ovzdušie.

Na koniec treba uviesť na pravú mieru názov fotovoltické a fotovoltaické. Aj keď ste sa pravdepodobne stretli s oboma názvami, výraz fotovoltaické je nesprávny. Je totiž nesprávne preložený z anglického výrazu photovoltaic alebo photovoltaics, ktorý sa spája s výrobou prvého elektrického článku v USA.

Pre správne fungovanie potrebujú solárne systémy dostatočné množstvo slnečnej energie.
S výnimkou polárnych oblastí je energia zo Slnka dostupná na celom zemskom povrchu.
U nás na Slovensku sú na využitie solárnej energie priaznivé podmienky.
Nevhodné sú iba kotliny, ktoré sú väčšiu časť dňa v tieni. Fotovoltické panely a solárne kolektory v týchto miestach nemajú možnosť efektívne fungovať.

Solárne kolektory na podporu vykurovania

V prechodných obdobiach roka, akými sú jar a jeseň, je možné solárne kolektory využiť aj ako doplnkový zdroj vykurovania.

Preto ak plánujete využívať kolektory na vykurovanie vášho príbytku a nielen na prípravu teplej vody, je potrebné nainštalovať ich viac. Uspokojivé výsledky sa dosahujú pri ploche kolektora 1 na jedného obyvateľa domu.

Väčšia musí byť tiež akumulačná nádoba. A to znamená predraženie inštalácie. Na vykurovanie pomôžu kolektory hlavne domácnostiam, ktoré využívajú nízkoteplotné systémy. Tými sú stenové alebo podlahové vykurovanie.

Pri podpore vykurovania dokážu pokryť 20 - 30% ročnej spotreby tepla.

Nezabúdajme, že ak je systém kvôli vykurovaniu väčší, mali by sme mať vopred naplánované nielen jeho umiestnenie v technickej miestnosti. Dôležitou otázkou je tiež, či má domácnosť spôsob, akým bude prebytočnú vodu využívať. Ak máte bazén, riešenie je jasné.

Ak zvažujete solárne kolektory, dôležitý je správny sklon strechy a celková orientácia domu. Ak budú kolektory orientované nesprávnym smerom, znamená to nedostatočné množstvo slnečnej energie dopadajúcej na solárne kolektory. Tým bude funkcia celého systému obmedzená. Najlepšia orientácia je na juh so sklonom 45°. Dosiahne sa tak najideálnejšia účinnosť.

Nesprávneho umiestnenia a sklonu solárnych panelov sa v prípade inštalácie kvalitnou firmou nemusíte obávať. Špecializovaní zamestnanci sa postarajú o umiestnenie, ktoré panely vyžadujú pre svoje správne fungovanie.

Ak plánujete solárne kolektory pre ohrev vody vo vašej budúcej domácnosti, už pri výbere pozemku alebo plánovaní stavby domu berte ohľad na dôležité parametre. Ak totiž bude strecha vášho domu orientovaná na chladnejšiu svetovú stranu, aj najkvalitnejšia solárna sústava bude pracovať neefektívne.

V prípade, že ste sa rozhodli pre inštaláciu kolektorov v už postavenom dome alebo v dome počas rekonštrukcie, správne umiestnenie kolektorov je kľúčovým prvkom správneho fungovania. V tomto prípade je na mieste obrátiť sa na inštalačnú firmu.

Prečo zvoliť solárne kolektory

Aj keď by sa zdalo, že solárne kolektory sú zbytočnou investíciou a lepším riešením pre všetky domácnosti by mohli byť skôr fotovoltické panely, nie je to vždy tak.

Pri slnečných kolektoroch je totiž využiteľných 50 - 70% slnečnej energie, zatiaľ čo pri fotovoltike je to menej ako 20%.

Slnečný kolektor tak môže pri rovnakom výkone zaberať menej miesta na streche.

Návratnosť investície a cena

Na záver treba uviesť, že solárny systém nie je neúnosne vysokou investíciou ani pre bežné domácnosti. Návratnosť sa totiž pohybuje v rozmedzí 5-10 rokov.

Časové obdobie závisí od toho, akú spotrebu teplej vody má domácnosť a akým spôsobom ste doteraz vodu zohrievali.

Čím je spotreba teplej vody vyššia, tým rýchlejšie sa vám investované peniaze vrátia. Ak ste zohrievali doteraz vodu elektrickou špirálou, návratnosť je krátka.
V prípade doterajšieho ohrevu vody tepelným čerpadlom alebo plynom to potrvá dlhšie - nie však viac ako 10 rokov.

Pre štvorčlennú rodinu sa cena solárnych panelov začína už vo výške 2500 Eur po odpočítaní dotácie. V cene je zahrnutý všetok použitý materiál spolu s kompletnou prácou pri inštalácii.



Nezabúdajme však na infláciu a s ňou spojené zdražovanie. Tieto informácie sú platné pre obdobie leta 2022. Je preto na mieste sa s kúpou poponáhľať.

Špecializovanou firmou na inštaláciu solárnych kolektorov je aj firma Renova Install. U nás vám poradíme a pomôžeme vybrať tie najlepšie kolektory pre vaše potreby. Naši zamestnanci sú tiež oprávnení pracovať s chladivami.
Znamená to, že sa postaráme o kompletnú inštaláciu a vy nemusíte kontaktovať ďalšiu firmu, ktorá uvedie inštaláciu do prevádzky.
Bonusom je, že za vás vybavíme aj všetky potrebné dokumenty.
Neváhajte nás preto kontaktovať!

Správne navrhnutý solárny systém dokáže ušetriť až 60% nákladov za vodu ročne. A to už je pri neustále stúpajúcich cenách dosť, čo poviete?
 

Tím odborníkov

Lukáš Frčo

GENERÁLNY RIADITEĽ

+421 950 760 482

obchod@renovainstall.eu

Erik Kubizna

CENOVÉ PONUKY RODINNÉ DOMY

+421 940 993 093

dopyt@renovainstall.eu

Ľubomíra Bielaková

PLÁNOVANIE / DOTÁCIE

+421 948 759 508

office@renovainstall.eu

Michal Dubovec

CENOVÉ PONUKY DEVELOPÉRSKE PROJEKTY

+421 948 760 481

michal.dubovec@renovainstall.eu

Marek Chovančák

HLAVNÝ SERVISNÝ TECHNIK

+421 948 760 482

office@renovainstall.eu

Napíšte nám správu

Design by Tricks︱Development by LoopLabs