Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch: Ekologické a výhodné riešenie pre zdravú domácnosť

Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch je moderné a ekologické vykurovacie zariadenie, ktoré prináša množstvo výhod pre domácnosti. V článku sa bližšie pozrieme na to, prečo je tepelné čerpadlo vzduch-vzduch také výhodné, pre koho je vhodné a aké sú jeho hlavné funkcie.

Čo je tepelné čerpadlo vzduch-vzduch a ako funguje

Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch je ekologický vykurovací systém, ktorý využíva teplotu vonkajšieho vzduchu na vykurovanie alebo ochladzovanie vnútorného prostredia. Princíp tepelného čerpadla vzduch-vzduch je založený na procese, ktorý prenáša vzduch z vonkajšieho do vnútorného priestoru a naopak.

Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch pozostáva z dvoch hlavných častí: vonkajšej a vnútornej jednotky. Vonkajšia jednotka obsahuje kompresor, ktorý stláča chladivo a zvyšuje jeho teplotu. Chladivo následne preteká cez kondenzátor, kde odovzdáva teplo do vzduchu. Ten je fúkaný ventilátorom do vnútornej jednotky. Vnútorná jednotka obsahuje výparník, v ktorom sa chladivo opäť rozpína a ochladzuje. Vzduch z miestnosti je ohrievaný pri prechode cez výparník a vychádza do exteriéru.

undefined

tepelné čerpadlo vzduch-vzduch, schéma cyklu vykurovania

Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch na chladenie

Dôležitou skutočnosťou je, že tepelné čerpadlo vzduch-vzduch je vynikajúcou alternatívou k tradičným klimatizačným systémom. Jeho schopnosť nielen vykurovať, ale aj ochladzovať vzduch je jednou z nosných výhod tohto zariadenia. Tepelné čerpadlo teda prispieva k pohodliu v domácnosti nielen v zime, ale aj v horúcich letných mesiacoch.

undefined

tepelné čerpadlo vzduch-vzduch, schéma cyklu chladenia

Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch skúsenosti

Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch je vhodné na vykurovanie menších miestností alebo ako kombinácia s inými zdrojmi tepla. Je rýchle, jednoduché a lacné na inštaláciu.

Výhody:

- jednoduchá inštalácia
- možnosť chladiť aj vykurovať podľa potreby
- nízke náklady na prevádzku a údržbu
- vysoká účinnosť pri vysokej vonkajšej teplote
- ekologickosť - nevyužíva spaľovanie fosílnych palív

Nevýhody:

- hlučnosť vonkajšej jednotky
- estetický dopad na fasádu domu
- potreba pravidelnej výmeny filtrov
- pre vykurovanie viacerých miestností je potrebné inštalovať viac vnútorných jednotiek

Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch spotreba elektriny

Spotreba elektriny tepelného čerpadla vzduch-vzduch závisí od viacerých faktorov.
Patria k nim: veľkosť a počet miestností, ktoré sa majú vykurovať alebo chladiť, nastavená teplota, vonkajšia teplota, kvalita izolácie domu kvôli prípadnému úniku tepla a typ a výkon zariadenia.

Všeobecne platí, že tepelné čerpadlo vzduch-vzduch má vyšší vykurovací faktor v porovnaní s inými typmi tepelných čerpadiel. Znamená to, že dokáže vyprodukovať viac tepla z menej elektriny. Za 1 kWh spotrebovanej elektriny dokáže vyprodukovať 3-4 kWh tepla.

Zdravá domácnosť a čistý vzduch

Oplatí sa tepelné čerpadlo? Pre ľudí, ktorí sa starajú o zdravie svojej domácnosti a chcú mať čistý vzduch, je tepelné čerpadlo vzduch-vzduch rozhodne ideálnym riešením. Čerpadlo zabezpečuje neustálu cirkuláciu vzduchu v dome. Vďaka tomu odstraňuje znečisťujúce látky a alergény, čím zlepšuje kvalitu vzduchu.

undefined

zdroj: unsplash.com

Cena tepelné čerpadlo vzduch-vzduch

Cena tepelného čerpadla vzduch-vzduch sa líši podľa výrobcu, modelu, výkonu a počtu jednotiek. Zároveň treba rátať aj s nákladmi na inštaláciu, údržbu a prevádzku.

Pre približnú predstavu sa cena tepelného čerpadla vzduch-vzduch v roku 2023 pohybuje od 900 do 5000 Eur za jednu jednotku. Priemerná cena je okolo 1600 Eur za jednu jednotku. Inštalácia tepelného čerpadla vzduch-vzduch stojí okolo 400 až 500 Eur za jednu jednotku.

Ročná prevádzka tepelného čerpadla vzduch-vzduch pre dom o veľkosti 100 m2 a s potrebou tepla 10 000 kWh ročne pohybuje od 300 do 500 Eur.

Bezproblémové fungovanie tepelného čerpadla

Pravidelný servis tepelného čerpadla môže predĺžiť jeho životnosť o niekoľko rokov. Pravidelnou kontrolou sa minimalizujú prípadné poruchy a neefektívne fungovanie, čo vedie k úspore nákladov na opravy a energiu. Tým si zabezpečíte efektívne využívanie tepla v zime a príjemný chládok v letných mesiacoch, bez vyprázdnenia peňaženky a obáv z vysokých nedoplatkov za elektrinu.

V Renova Install spolupracujeme s renomovanými dodávateľmi, čím zaručujeme kvalitu a spoľahlivosť našich tepelných čerpadiel. Naším cieľom je zabezpečiť, aby mala vaša domácnosť efektívny a ekologický vykurovací systém, ktorý prispieva k zdraviu a pohodliu celej vašej rodiny. Sme presvedčení, že kvalitné tepelné čerpadlo vzduch-vzduch a správna inštalácia sú súčasťou zdravej a energeticky úspornej domácnosti.

Chcete aj vy využívať benefity tohto moderného systému? Kontaktujte nás a pridajte sa k tisíckam spokojných zákazníkov, ktorí využili naše služby.

Tím odborníkov

Lukáš Frčo

GENERÁLNY RIADITEĽ

+421 950 760 482

obchod@renovainstall.eu

Erik Kubizna

CENOVÉ PONUKY RODINNÉ DOMY

+421 940 993 093

dopyt@renovainstall.eu

Ľubomíra Bielaková

PLÁNOVANIE / DOTÁCIE

+421 948 759 508

office@renovainstall.eu

Michal Dubovec

CENOVÉ PONUKY DEVELOPÉRSKE PROJEKTY

+421 948 760 481

michal.dubovec@renovainstall.eu

Marek Chovančák

HLAVNÝ SERVISNÝ TECHNIK

+421 948 760 482

office@renovainstall.eu

Napíšte nám správu

Design by Tricks︱Development by LoopLabs