Solárny ohrev vody v bazéne

Pod pojmom solárny ohrev si môžete predstaviť všetky zariadenia, ktoré na svoj chod využívajú slnečnú energiu. Vďaka solárnemu ohrevu bazénovej vody je možné predĺžiť kúpaciu sezónu o niekoľko týždňov až mesiacov v roku. Užívate si tak príjemne teplú vodu v bazéne i skvelý pocit z ušetrených peňazí.

Solárny ohrev vody v bazéne

Voda v bazéne je oproti vonkajšej teplote studená a pre príjemné kúpanie je často potrebný dohrev vody. Pre solárny ohrev vody v bazéne je potrebné mať filtráciu - jej súčasťou je čerpadlo, vďaka ktorému voda cirkuluje. Solárny ohrev je možné použiť na nafukovacie, nadzemné i zapustené bazény. Inštalácia je jednoduchá a pri mnohých modeloch ju zvládne aj laik.

Druhy solárneho ohrevu pre bazén

Bazénovú vodu môže zohrievať:

- fotovoltický panel,

- solárny panel,

- pyramídový solárny panel,

- solárna plachta.

Fotovoltaika

Najvýhodnejším spôsobom ohrevu vody v bazéne je fotovoltaika umiestnená na streche domu, ktorú používame na chod domácnosti. Fotovoltické panely generujú počas slnečných dní vysoké prebytky elektrickej energie. Tieto prebytky využijeme na dohrev vody aj vo väčšom bazéne alebo pre cirkuláciu a filtráciu bazénovej vody.

Pyramídový solárny ohrev

Pyramídový solárny ohrev je určený pre nadzemné aj zapustené bazény s menším objemom. Má jednoduchú konštrukciu a je ľahko polohovateľný. Solárna hadica, ktorá zabezpečuje ohrev vody je umiestnená pod plexisklom. Tým je chránená pred vzduchom a vetrom a ohrev vody je vďaka tomu viacnásobne silnejší. V prípade, že má bazén väčší objem, je možné použiť viac pyramíd napojených za sebou. Tento systém zohreje vodu až o 6 °C. Výhodou pyramídového ohrevu je jednoduchá montáž, ktorú zvládne aj laik. V ponuke nájdeme modely od 70 do 100 Eur.

undefined

Solárny panel

Solárne panely na ohrev vody v bazéne sú vo väčšine prípadov dosky zapojené do okruhu s filtráciou. Voda, ktorú poháňa čerpadlo pieskovej filtrácie prejde filtračným zariadením, potom horúcim solárnym panelom a vracia sa späť do bazéna. Zohreje vodu v bazénoch s rôznymi objemami. Pre bazény do 20 metrov kubických vám postačí panel veľkosti 3 x 1,2 metra. Obstarávacia cena takéhoto modelu je približne 150 Eur.

Solárna plachta

Najlacnejším spôsobom, akým je možné zohriať vodu v bazéne je solárna plachta. Je to v podstate veľká bublinková fólia, ktorá udržiava teplo. Táto fólia musí byť vždy otočená bublinkami nadol - bublinky ju držia na hladine. Solárna plachta sa používa cez deň na mierny ohrev vody v bazéne. V noci je vhodné plachtou zakryť hladinu bazéna na minimalizovanie úniku tepla. Cena solárnej plachty s priemerom do štyroch metrov sa pohybuje vo výške okolo 40 Eur.

Je dôležité je dať si pozor na výkon čerpadla solárneho ohrevu. V prípade, že je solárny ohrev umiestnený ďalej od bazéna alebo na vyvýšenom mieste, bude totiž dochádzať k strate výkonu čerpadla.

Ako funguje solárny ohrev vody?

Fotovoltika, pyramídový solárny ohrev a solárny panel na bazén fungujú na princípe cirkulácie vody. Vodu z bazéna vháňa do solárneho systému obehové čerpadlo. Čerpadlo je súčasťou bazénovej filtrácie, ktorá je pre ohrev vody v bazéne nevyhnutná.

Bazénovú filtráciu je nutné v noci vypnúť. Chod filtrácie by zapríčinil opačný efekt - ochladzovanie vody. Príjemná teplota vody pre pobyt v bazéne sa pohybuje v rozmedzí 26 - 31 °C.

Mohla by vás zaujímať informácia, že solárna plachta by mala byť priehľadná, aby prepúšťala slnečné teplo do vody. Keď je plachta čierna, ohrieva sa plachta, nie voda v bazéne.

Aké solárne panely sa hodia na ohrev vody v bazéne?

Výber solárneho ohrevu závisí od typu bazéna a finančných možností. Pre menší, nadzemný bazén postačí na dohrev vody solárna plachta alebo pyramídový solárny ohrev. Solárny ohrev väčšieho bazéna zabezpečí solárny panel alebo fotovoltaika. Solárne panely k bazénu je možné nadpájať za seba a tým zvýšiť efektivitu ohrevu vody.

undefined

Oplatí sa solárny ohrev vody v bazéne?

Solárny ohrev využíva nevyčerpateľné slnečné žiarenie. To znamená, že celoročný ohrev je zadarmo. Obstarávacie ceny sú niekoľkokrát nižšie v porovnaní s ohrevom vody bazénovým tepelným čerpadlom. Oplatia sa každému, kto si chce predĺžiť kúpaciu sezónu až na sedem mesiacov v roku.

Firma Renova Install vám pomôže s výberom solárneho ohrevu vody v bazéne. Kontaktujte nás a predĺžte si kúpaciu sezónu aj o dva mesiace!

Tím odborníkov

Lukáš Frčo

GENERÁLNY RIADITEĽ

+421 950 760 482

obchod@renovainstall.eu

Erik Kubizna

CENOVÉ PONUKY RODINNÉ DOMY

+421 940 993 093

dopyt@renovainstall.eu

Ľubomíra Bielaková

PLÁNOVANIE / DOTÁCIE

+421 948 759 508

office@renovainstall.eu

Michal Dubovec

CENOVÉ PONUKY DEVELOPÉRSKE PROJEKTY

+421 948 760 481

michal.dubovec@renovainstall.eu

Marek Chovančák

HLAVNÝ SERVISNÝ TECHNIK

+421 948 760 482

office@renovainstall.eu

Napíšte nám správu

Design by Tricks︱Development by LoopLabs