Solárne panely a fotovoltika na chatu

Chaty sú ideálnym miestom v prírode, kde podporiť využitie slnka ako obnoviteľného zdroja. Solárne kolektory umožňujú zohriať vodu na kúpanie a fotovoltika poskytuje energiu pre elektrické zariadenia. Solárne inštalácie zabezpečia chod elektrických spotrebičov aj na miestach, kde nie je možné pripojenie do verejnej siete. Využitím solárnych kolektorov a fotovoltiky na chate prispievate k udržateľnému spôsobu života.

Fotovoltika na chatu - ako vybrať?

Fotovoltaika ponúka na výber monokryštalické, polykryštalické a amorfné panely s rozdielnymi vlastnosťami. Vďaka tejto ponuke si každý vyberie to, čo potrebuje na základe vlastných preferencií. Počet panelov, ktoré sú potrebné pre správny chod všetkých spotrebičov sa líši vzhľadom na predpokladanú spotreby elektrickej energie na chate.

undefined

Ostrovná fotovoltika

Ostrovná fotovoltika je systém, ktorý zabezpečí elektrickú energiu aj na miestach, na ktorých nie je možné pripojiť dom alebo chatu ku zdroju elektrickej energie. Fotovoltaický ostrovný systém je ideálne riešenie na napájanie menších elektrických spotrebičov. Jeden panel pre tento systém je možné zaobstarať si v približnej cene 400 Eur. Získate vďaka nemu výkon 175 Wp/12V.
V ponuke sú tiež ostrovné elektrárne v hodnote 2000 Eur s výkonom 1140 Wp/24V. Veličina Wp (watt-peak) popisuje maximálny výkon panelu.

Na chatu je vhodný amorfný panel. Je to síce drahší, ale veľmi odolný variant soláru. Výhodou amorfného panelu je, že dokáže produkovať elektrickú energiu aj pri umelom osvetlení a pri čiastočnom zatienení panela. To ocenia najmä tí, ktorí majú chaty v lese a na strechu dopadá tieň okolitých stromov.

V prípade, že panely prestanú generovať elektrickú energiu, vypnú sa všetky spotrebiče a je potrebné čakať až do ďalšieho nabitia. Pri ostrovnej fotovoltike je najvhodnejším riešením kúpa solárnej batérie. Keď je batéria súčasťou fotovoltiky, je možné prebytočnú energiu naakumulovanú počas dňa využiť v noci ako záložný zdroj.
V prípade, že je chata malá a je využívaná iba počas dňa, solárna batéria nie je potrebná.

undefined

Solárny ohrev vody na chate

Oddychové dni strávené na chate nemusia byť spojené s dlhým vyčkávaním na to, pokým sa zohreje voda na sprchovanie alebo umývanie riadov. Solár na chate zabezpečí teplú vodu okamžite.

Pre chaty sú vhodné dva druhy ohrevu vody: samotiažny solárny systém alebo systém s čerpadlom.

Samotiažny solárny systém

Výhody

- Pre svoj chod nepotrebuje elektrický prúd. Vďaka tomu je vhodný na chaty, kde nie je možnosť pripojenia do elektrickej siete.

- Samotiažny solárny systém nemá vysoké náklady.

- V prípade, že je primárny okruh systému naplnený nemrznúcou kvapalinou, je možné samotiažny solár využívať celoročne.

Nevýhody

- Systém pracuje sám, a tak nie je možné jeho ovládanie.

- Z technického hľadiska je nutné, aby bol zásobník umiestnený nad kolektormi.

Samotiažny solárny systém sa dodáva s bojlerom s objemom 160, 200 alebo 320 litrov. Podľa objemu bojlera sa navrhujú vhodné solárne kolektory.

Solárny systém s čerpadlom

Výhody

- Plnohodnotný solárny systém riadený podľa regulátora

- Efektívny ohrev vody

Nevýhody

- Vyžaduje prívod elektrickej energie

- Vyššia cena

Vyššia cena solárneho systému s čerpadlom sa odráža v komforte, ktorý poskytuje. Rovnaký systém sa montuje na rodinné domy, a tak spĺňa vyšší štandard.

Všetkých cestovateľov by mohlo zaujímať, že solárne panely je možné nainštalovať aj na karavan. Solárne panely tiež navýšia predajnú cenu chaty v prepočte o viac ako 3,4 %.

V Renova Install vám pomôžeme vybrať systém, vďaka ktorému si budete užívať pobyt na chate bez zbytočných obáv z nedostatku teplej vody alebo deficitu elektrickej energie.

Tím odborníkov

Lukáš Frčo

GENERÁLNY RIADITEĽ

+421 950 760 482

obchod@renovainstall.eu

Erik Kubizna

CENOVÉ PONUKY RODINNÉ DOMY

+421 940 993 093

dopyt@renovainstall.eu

Ľubomíra Bielaková

PLÁNOVANIE / DOTÁCIE

+421 948 759 508

office@renovainstall.eu

Michal Dubovec

CENOVÉ PONUKY DEVELOPÉRSKE PROJEKTY

+421 948 760 481

michal.dubovec@renovainstall.eu

Marek Chovančák

HLAVNÝ SERVISNÝ TECHNIK

+421 948 760 482

office@renovainstall.eu

Napíšte nám správu

Design by Tricks︱Development by LoopLabs