Rekuperácia do domu. Vy aj váš dom si ju zaslúžite.

Rekuperácia je nútené (alebo efektívne) vetranie vnútorných priestorov. Rekuperácia a vetranie sú v princípe to isté.

Správne vetraný dom má výrazne dlhšiu životnosť, nehromadí sa v kútoch a rohoch vlhkosť a tým pádom v miestnostiach nevznikajú plesne.

Plesne totiž často vedú k alergiám a respiračným ochoreniam, ktoré ohrozujú nie len zdravie dospelých, ale aj detí a domácich miláčikov, dlhodobo žijúcich v takejto domácnosti.

undefined

Rekuperačná jednotka vám zabezpečí čistý, čerstvý vzduch bez nadbytočnej vlhkosti, čo prinesie benefity vám aj ostatným obyvateľom domu a taktiež samotnej stavbe.

Inštalácia rekuperácie môže byť tiež ďalším dielom do skladačky na dosiahnutie energetickej triedy A0, ktorá je na Slovensku povinná pri stavbe domu od 1. januára 2021.

Ďalšími zariadeniami v domácnosti, ktorá sa snaží dosiahnuť túto energetickú triedu, by mali byť kroky akými je dostatočné zateplenie domu, kvalitné okná a napríklad aj tepelné čerpadlo, solárne kolektory alebo fotovoltické panely. Z toho vyplýva, že stavby na tejto úrovni musia byť vo vysokej miere zabezpečené energiou z obnoviteľných zdrojov.

Rekuperácia tak nie len znižuje finančné náklady, ale tiež pomáha kolaudácii v energetickej triede A0.

Tepelné čerpadlo alebo rekuperácia?

Na úvod treba uviesť na pravú mieru to, že niektorých ľudí by možno napadlo premýšľať medzi inštaláciou tepelného čerpadla a rekuperáciou. Tento pohľad ale nie je správny, pretože každé z týchto zariadení slúži na iný účel.

Tepelné čerpadlo sa využíva na úsporné kúrenie a na ohrev teplej vody, no rekuperácia je zariadenie na výmenu vzduchu. Správne zariadenie si teda vyberáte na základe ich vlastností.

Kedy je rekuperácia najvhodnejšia

Väčšina nových domov a zrekonštruovaných budov má 20 cm hrubú izoláciu a okná, ktoré neprepúšťajú nijaký vzduch zvnútra von, ani z vonkajšieho prostredia do domu. Znamená to, že takto zaizolovaný dom vykazuje nulovú, alebo len minimálnu tepelnú stratu. Vtedy je rekuperácia veľmi vhodnou investíciou.

Rekuperačné zariadenie je vhodné pre každého, no najlepšou voľbou je špeciálne pre novostavby alebo domy, ktoré čaká obnova alebo rozsiahla rekonštrukcia.

Niektorí ľudia si myslia, že mať doma takéto zariadenie je zbytočné. Pravdou je, že dávnejšie sa ľudia bránili aj klimatizácii v autách a dnes si už nevieme automobil bez klimatizácie ani predstaviť.

Rekuperácia znižuje vlhkosť v dome a v teplých mesiacoch znižuje prehrievanie domu.

Znížená vlhkosť, ale aj prebudenie sa do vyvetranej miestnosti, žiadny upchatý nos z prievanu, žiadna bolesť hlavy z vydýchaného, ťažkého vzduchu. To všetko vám prinesie toto efektívne vetranie.

Keďže mnohé novostavby sú na mieste, kde sa v najbližších rokoch chystá realizácia výstavby rodinných domov znamená to, že budete nejaký čas žiť v prašnom a hlučnom prostredí. Vtedy je výhodou, že pri rekuperácii nemusíte otvárať okná. A to znamená len minimálny hluk, žiadny prach a rovnako tak žiadny peľ v jarnom období a nijaký hmyz počas aktívneho obdobia týchto nepríjemných spoločníkov.

V prípade, že plánujete obnovu alebo kompletnú rekonštrukciu staršieho domu a nie ste si istí, či rekuperačná jednotka bude plniť svoj účel, môžete sa obrátiť na nás.

Ak dom vykazuje tepelnú stratu, rekuperácia by totiž neplnila svoj účel na 100%.

S tepelnou stratou a odhalením kritických miest vám v Renova Install radi pomôžeme naším termovíznym meraním .

Ako funguje rekuperačná jednotka

V rekuperačnom zariadení sa používajú dva filtre. Cez jeden sa odvádza vzduch z domu, cez druhý zase vzduch z vonkajšieho prostredia. Vonkajší vzduch je čistejší ako vnútorný.

Vnútorný filter odvádzajúci vzduch z domácnosti sa používa proti zaneseniu lopatiek ventilátora nečistotami z domácnosti. Bez filtra by sa za krátky čas znížila efektivita vetrania.

Rovnako ako filtre, tak aj ventilátory sú v rekuperačnej jednotke dva: jeden nasáva vzduch z domu a druhý - umiestnený vo vonkajšej jednotke - nasáva vzduch z vonku.

Vo vetracej jednotke sa okrem filtrov a ventilátorov nachádza tiež rekuperátor.

Rekuperátor je časť zariadenia, preto správny názov pre rekuperáciu celkovo, je vetranie alebo efektívne vetranie.

Keďže sú počas zimných mesiacov v roku vonku mínusové teploty, rekuperácia tiež disponuje systémom na ohrev vzduchu.

Rekuperátor zohrieva vonkajší vzduch na teplotu vnútorného vzduchu (s rozdielom cca 2-3°C). Systém pracuje tak, aby ste spotrebovali čo najmenej tepla a tiež odovzdáva teplo vnútorného vzduchu tomu vonkajšiemu. Takto sa zohrieva vzduch v rekuperátore.

undefined

Tento systém zabezpečuje, že si vpustíte do domácnosti čerstvý vzduch prijateľnej teploty. Keďže rekuperácia dokáže spolupracovať tiež s kúrením, je tento systém veľmi výhodný.

Starým "dobrým" vetraním - systémom otvorených okien - vám uniká až 50% tepla z domácnosti a dovnútra si vpúšťate studený (v zime mrazivý) vzduch, ktorý sa následne zohrieva a takýmto spôsobom si sami spôsobujete tepelnú stratu.

Nevzhľadné zariadenie?

Rekuperačná jednotka je spojená s vonkajším prostredím, no my ju potrebujeme mať v dome, spojenú tiež s vnútorným prostredím.

Preto vedie z tohto zariadenia niekoľko potrubí, ktoré slúžia na prívod a odvod vonkajšieho vzduchu, a tak isto prívod aj odvod vnútorného vzduchu.

undefined

Aj keď toto zariadenie niektorí ľudia považujú za nevzhľadné, nemusí sa nachádzať sa priamo v obytnej časti domácnosti - môže byť inštalované v technickej miestnosti alebo v pivničných priestoroch.

Podľa toho, koľko miestností vetráme, toľko rúr vedie zo zariadenia do jednotlivých častí domu. Preto je najlepším riešením inštalovať rekuperačnú jednotku počas stavby alebo väčšej rekonštrukcie. Inštalácia totiž vyžaduje veľké zásahy do múrov.

Rekuperačnú jednotku môžeme ovládať tromi spôsobmi:

- ovládaním na samotnom zariadení

- na ovládaní, ktoré je umiestnené v dome

- aplikáciou v mobilnom telefóne

Rekuperácia a vplyv na zdravie

Okrem zariadenia, ktoré rekuperuje iba teplo, môže byť aj rekuperátor entalpický alebo taký, v ktorom sú rotačné výmenníky. V týchto druhoch zariadenia sa odovzdáva aj vlhkosť.
Prečo je to tak?
Teplý vzduch obsahuje veľa vlhkosti a príliš vysoká vlhkosť vedie k pocitom ťažkého vzduchu, znižuje ochladzovanie tela, sťažuje odparovanie potu a kvôli tomu cítime nepríjemné pocity. Toto je dôvod, prečo ľudia vyhľadávajú takéto vetranie, ktoré - laicky povedané - reguluje vlhkosť vzduchu v domácnosti.

undefined

Pri strete studeného vonkajšieho a teplého vnútorného vzduchu sa vlhkosť skvapalní (kondenzuje). Tento kondenzát musíme niekam odviesť, preto sa na spodnej strane rekuperačných jednotiek nachádza sifón.

Pri entalpickom rekuperátore ale prechádza vlhkosť do privádzaného vzduchu.
Toto je výhodné najmä v zime, keďže v chladnom období je vonku veľmi suchý vzduch, ktorý by sme priviedli do nášho príbytku.
Je to veľmi dôležitá vlastnosť, pretože suchý vzduch vysúša sliznicu a dráždi dýchacie cesty. V suchom prostredí sa šíri oveľa viac baktérií, ako vo vlhkom a naše telo potom stráca vlhkosť cez sliznice a kožu. To môže mať za následok vznik infekcií, alergií a ďalších respiračných ochorení, akým je suchý, dráždivý kašeľ.
V každom ohľade je preto lepšia inštalácia rekuperačného zariadenia, ktorá má aj funkciu prirodzeného zvlhčovania vzduchu.

Rekuperácia do domu cena

Hlavným faktorom, ktorý ovplyvňuje cenu rekuperácie je veľkosť objektu, do ktorého sa rekuperácia inštaluje. Rekuperácia do domu a jej cena sa môže pohybovať od 4000€ vyššie. Pre presné nacenenie odborníkmi nás kontaktujte.

Tím odborníkov

Lukáš Frčo

GENERÁLNY RIADITEĽ

+421 950 760 482

obchod@renovainstall.eu

Erik Kubizna

CENOVÉ PONUKY RODINNÉ DOMY

+421 940 993 093

dopyt@renovainstall.eu

Ľubomíra Bielaková

PLÁNOVANIE / DOTÁCIE

+421 948 759 508

office@renovainstall.eu

Michal Dubovec

CENOVÉ PONUKY DEVELOPÉRSKE PROJEKTY

+421 948 760 481

michal.dubovec@renovainstall.eu

Marek Chovančák

HLAVNÝ SERVISNÝ TECHNIK

+421 948 760 482

office@renovainstall.eu

Napíšte nám správu

Design by Tricks︱Development by LoopLabs