Ktorá komodita je výhodnejšia - plyn alebo elektrina?

Medzi pravidelné výdavky každej domácnosti patrí plyn a elektrina. Často volíme lacnejšie riešenia a nepozeráme sa ďalej do budúcnosti. Pri plyne a elektrine je však pohľad na ročné zúčtovanie práve tým, čo by sme si mali prepočítať skôr, ako investujeme do zdroja. Zdroj je tým, čím budeme v zimnom období kúriť a vďaka čomu budeme mať teplú vodu počas celého roka. Je jednoduché vybrať si možnosť platiť mesačne menej. Toto rozhodnutie však dokáže nejedného z nás pripraviť aj o posledné úspory, keď uvidíme finálne zúčtovanie.
Ako teda vyriešiť narastajúce nedoplatky, ktoré sa šplhajú až do výšky niekoľkých stoviek eur ročne?

Tepelná strata domu

Najpodstatnejším faktorom pri voľbe akéhokoľvek výhrevného systému je tepelná strata domu. Ak z domácnosti uniká teplo ani vhodne navrhnutý typ kúrenia nie je taký účinný, ako sa na prvý pohľad zdá. Máte kvalitné okná? Tesnia vám dvere? Nemáte poškodené krovy? Má vaša stavba dostatočné zateplenie? A čo strecha? Tieto miesta sú kritickými bodmi, z ktorých teplo najviac uniká. A ak z vašej domácnosti uniká teplo, spolu s ním prichádzate aj o financie. V prípade, že je dom dostatočne zabezpečený proti únikom tepla, v peniazoch, ktoré ušetríte za vykurovanie uvidíte výrazný rozdiel. Únik tepla sa objavuje predovšetkým v komerčných objektoch a pred rekonštrukciou starších stavieb.

V Renova Install ponúkame termovízne meranie, vďaka ktorému vám vypočítame tepelnú stratu domu. Na zistenie kritických miest používame špeciálne prístroje a termokameru. Vďaka nim nájdeme miesta, ktorými uniká teplo z vašej domácnosti. Navrhneme riešenia a v prípade záujmu sa pustíme do realizácie kvalitnejšieho bývania, ktoré vám ušetrí financie.

Zdražovanie elektriny

Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky upozorňuje na rýchlosť vývoja trhovej ceny elektriny. Jej koncová cena pre domácnosti môže prekročiť aj 235 percent. Hrozí tak vysoké riziko značného nárastu domácností, ktoré nebudú schopné uhradiť zálohové platby alebo vyúčtovanie energií. To je alarmujúce číslo, ale my sa naň vieme pripraviť až to takej miery, že nás bude zaujímať iba minimálne. Ako?

Už sme vás niekoľkokrát informovali o fotovoltike. Vďaka fotovoltickým panelom je domácnosť do veľkej miery samostatná, keďže nie je potrebný odber elektrickej energie zo siete. Ak ste majiteľom fotovoltiky, nezaskočí vás ani zdražovanie elektriny, ani jej prípadný výpadok.

undefined

Zdražovanie plynu

Spolu s elektrinou sa bije o priečky ohľadne najvyšších investícií do domácnosti práve plyn. Náklady na vykurovanie plynom sa v porovnaní s elektrinou držia na nižších číslach, no i tie naberajú na obrátkach. V roku 2023 odhadujú ekonómovia nárast ceny plynu až o 150 percent.
Povedzme si na rovinu - v oblasti plynu majú mnohí rozporuplné pocity. Nevyspytateľný vojnový stav, ktorý sa odohráva priamo za našimi hranicami trápi nejedného z nás. Ceny stúpajú a spoliehať sa na dodávky plynu od akéhokoľvek štátu - nielen z Ruska - nie je nevyhnutné.

undefined

Čo je výhodnejšie - plyn alebo elektrina?

Ak sa pozrieme na mesačné náklady elektriny a plynu, plyn je aktuálne finančne dostupnejší. Neplatí to však z dlhodobého hľadiska a z pohľadu istoty dostupnosti. Prevažnú väčšinu ľudí zaujíma konečný účet za energie viac, ako objem spotrebovanej energie. V tomto prípade je naoko lacnejší plyn. Aktuálne sa ceny plynu pohybujú vo výške 0,04 Eur / kWh, zatiaľ čo priemerná cena elektriny je 0,12 Eur / kWh. Pri úspore je potrebné zvážiť spotrebu energie nielen pri vykurovaní, ale aj pri ostatných spotrebičoch. Po celý rok totiž spotrebovávame energiu aj pri prevádzke domácnosti. Takáto spotreba sa môže pokojne vyšplhať až do výšky 340 kWh za mesiac. Množstvo spotrebičov ako je chladnička, práčka, bojler, televízor, umývačka riadu a tiež vysávač, sú dôvodom prečo je účet za elektrinu vysoký.

Elektrické kúrenie sa oplatí každému, kto má novostavbu alebo dom po rekonštrukcii.
Ak preferujete kúrenie elektrinou, možnosťou je elektrický kotol. Kúrenie elektrinou nevyžaduje takmer žiadnu obsluhu, je ekologické a čisté. Systém kúrenia dokáže zhodnotiť, koľko má spáliť v noci, koľko počas jesenného alebo zimného obdobia, i to, aké je práve počasie. Znamená to, že automaticky zníži výkon a spolu s ním aj spotrebu v nočných hodinách alebo počas teplejších dní.

Pri plyne je potrebné zrátať si nielen spotrebu ale i počiatočnú investíciu. Zriadenie plynu do domácnosti so sebou prináša investície v podobe pripojenia plynovej prípojky, výkopu niekoľkých metrov pre plynové potrubie, komín podľa normy a samozrejme nákup samotného kotla.

Fotovoltika

Najlepšia cesta k sebestačnej domácnosti je fotovoltika. Fotovoltické panely premieňajú slnečnú energiu na elektrickú. Najpodstatnejší aspekt, ktorý vám fotovoltaika prinesie do života je nezávislosť. Je moderným riešením, vďaka ktorému sa nemusíte obávať dopadu stúpajúcej ceny elektriny na vašu peňaženku. Fotovoltika môže elektrinou zásobovať všetky elektrické spotrebiče v domácnosti ako aj elektrický sporák alebo indukčnú dosku. Z toho vyplýva, že investíciou do fotovoltiky si vieme na dlhé roky vopred zabezpečiť elektrinu pre celú domácnosť. Ak uvažujete o zmene v podobe inštalácie fotovoltických panelov, určite nebudete ľutovať. Takáto zmena samozrejme stojí nejaké peniaze, no z dlhodobého hľadiska je veľmi výhodnou investíciou. Okrem návratnosti už do 10 rokov sa na inštaláciu fotovoltických panelov vzťahuje štátna dotácia, s ktorou vám v Renova Install radi pomôžeme. Renova Install disponuje potrebnými znalosťami a oprávneniami na prácu s chladivami.

undefined

Ak ste sa teda rozhodli dať definitívne zbohom plynu a presedlať na elektrinu, s fotovoltikou sa nemusíte obávať vysokých účtov. Pri dostatočnom množstve panelov si prostredníctvom fotovoltiky môžete doma nabiť aj elektromobil či elektrickú kolobežku.

Podstúpiť väčšiu jednorazovú investíciu alebo sa vybrať cestou postupného platenia nižších súm je zásadným rozhodnutím. Dôležité rozhodnutia na dlhé roky vopred, akými sú vykurovanie domu, ohrev vody a varenie, treba dobre zvážiť. Nie nadarmo sa hovorí, že “nie sme takí bohatí, aby sme si mohli dovoliť kupovať lacné veci”. Nižšie sumy, ktoré platíme za mesiac, totiž veľmi ľahko v konečnom dôsledku presiahnu jednorazovú investíciu do fotovoltaiky. Okrem toho je fotovoltika odpoveďou i na ekologickú otázku. Do roku 2050 je Európska únia zaviazaná uhlíkovej neutralite. Preto je iba otázkou času, keď bude investícia do obnoviteľných zdrojov povinnosťou. Vďaka fotovoltike môžete prispieť k lepšej budúcnosti už dnes.

Tím odborníkov

Lukáš Frčo

GENERÁLNY RIADITEĽ

+421 950 760 482

obchod@renovainstall.eu

Erik Kubizna

CENOVÉ PONUKY RODINNÉ DOMY

+421 940 993 093

dopyt@renovainstall.eu

Ľubomíra Bielaková

PLÁNOVANIE / DOTÁCIE

+421 948 759 508

office@renovainstall.eu

Michal Dubovec

CENOVÉ PONUKY DEVELOPÉRSKE PROJEKTY

+421 948 760 481

michal.dubovec@renovainstall.eu

Marek Chovančák

HLAVNÝ SERVISNÝ TECHNIK

+421 948 760 482

office@renovainstall.eu

Napíšte nám správu

Design by Tricks︱Development by LoopLabs