Energetická trieda A0 vám predraží stavbu, dlhodobo však ušetríte na energiách

Energetická trieda A0. Už takmer rok je táto norma pri novostavbách samozrejmosť. Aj napriek tomu však veľa ľudí nevie, o čo sa jedná a ako splniť podmienky energetického certifikátu A0. Poďme si preto povedať viac o tejto téme.

V súčasnosti sa čoraz častejšie skloňuje pojem klimatickej zmeny. V súvislosti s ňou sa čím ďalej viac ľudí začína zaujímať o to, akým spôsobom sa na tejto nepriaznivej činnosti podieľa. Vedcom sa podarilo zistiť, že z veľkej miery prispievame k zhoršeniu stavu klímy aj svojimi domácnosťami.

V zime ich treba nejako vykúriť, celoročne pravidelne vetrať a počas tropických dní aj chladiť. Preto sa postupne zvyšujú nároky na to, aby energetická náročnosť domácností bola čo najmenšia. Zvyšuje sa hrúbka izolácií, štandardné vetranie je nahrádzané rekuperáciou a namiesto klasického kotla na plyn sa volí účinnejšia možnosť kúrenia v podobe tepelného čerpadla.

Čo je rekuperácia?

Rekuperácia tepla je proces, kedy sa pomocou tzv. výmenníka tepla vyrovnávajú teploty medzi interiérom a exteriérom. Presne k tomu dochádza v rekuperačnej jednotke. Tá napríklad počas zimných mesiacov začne na určitý čas nasávať vzduch z domácnosti a vypúšťať ho von.

Teplý vzduch odovzdáva svoje teplo vo výmenníku, ktorý sa tým ohrieva. Následne dôjde k opačnému chodu. Rekuperácia začne nasávať chladný vzduch z exteriéru. Ako prúdi cez výmenník tepla, ohrieva sa a do vnútra je vháňaný čerstvý vzduch s takmer izbovou teplotou. Preto takmer, lebo účinnosť rekuperačných jednotiek je zhruba 80 - 95%.

Do domácnosti tak prúdi vzduch len o niečo chladnejší, než je teplota v dome. Rozdiel býva v rozmedzí 2 - 3°C. Hoci sa to môže zdať veľa, je to podstatne lepšie, než keď otvoríte okno, ak je vonku - 5°C a ľadový vzduch si vženiete do izby. Podľa výskumov sa v zime klasickým vetraním vypustí až 50% tepla.

Energetická trieda A0 a primárna energia

Aký dopad má využívanie domu vzhľadom na životné prostredie ukazuje práve energetická trieda. Tá zohľadňuje, ako nákladná je produkcia konkrétneho druhu energie od jeho výroby napríklad v elektrárni, cez transport až po využitie v domácnosti. Energetický certifikát sa pohybuje v rozmedzí A0 až G, pričom A0 je najlepšie.

Pri výpočte primárnej energie sa hodnotí viacero faktorov - tepelné straty domu, teda ako je dom zateplený, spôsob vykurovania (elektrina, drevo, plyn), príprava teplej vody, chladenie, vetranie a osvetlenie. Všetky tieto prvky sa sčítavajú.

Výsledná hodnota v kWh/m2 sa potom ešte násobí podľa koeficientu pre daný typ energie:

  • Fotovoltaika má 0,0 - je to z toho dôvodu, že si elektrinu “vyrábate” priamo na streche svojho domu. Odpadajú teda straty pri transporte. Navyše ide o “zelenú” formu výroby elektriny.
  • Kotol na drevo má 0,1 - drevo je ekologický a obnoviteľný materiál, ktorý je možné získať z lokálnych zdrojov.
  • Kotol na drevnú štiepku má 0,15 - vytvoriť drevnú štiepku vyžadovalo už väčší energetický vstup, preto má aj vyšší koeficient.
  • Zemný plyn má 1,1 - spaľovanie zemného plynu je jednak neekologické a navyše ho treba transportovať na veľké vzdialenosti.
  • Elektrina má 2,2 - jej výroba je jednak drahá, stále sa využívajú tepelné elektrárne a pri distribúcii dochádza k veľkým stratám. Preto má najvyšší koeficient.

V reálnom živote sa pri rodinných domoch používa viacero primárnych zdrojov. Väčšinou je to napríklad kotol na drevo či drevnú štiepku, ktorý sa postará z väčšej časti o kúrenie v dome. Ako doplnkový zdroj tepla v domácnosti potom slúži elektrický kotol. Ten zároveň ohrieva teplú úžitkovú vodu.

Pri skladaní zdrojov primárnej energie v domácnosti je cieľom dostať sa pod hranicu 54 kWh/m2. Práve to je limit pre splnenie energetickej triedy A0.

Ako dosiahnuť energetickú triedu A0?

Energetická trieda domu platná od roku 2021 sa dá dosiahnuť viacerými spôsobmi. V prvom rade je to správnou hrúbkou zateplenia. Zlé jazyky síce hovoria, že na zateplení nezáleží, no nie je tomu tak. Čím vyššie tepelné straty na dome budú, tým viac bude treba kúriť, čo ide ruka v ruke s vyššími energetickými nákladmi na kúrenie. Pozor. Avšak aj hrúbka zateplenia má svoje limity a A0 nezískate iba vďaka polystyrénu.

Ďalším dôležitým prvkom pre splnenie energetického certifikátu A0 je riadená výmena vzduchu v domácnosti. Klasickým vetraním oknami uniká zhruba 40% draho zaplateného tepla. Riešením je rekuperácia. Rekuperačné jednotky dostupné na trhu majú účinnosť zhruba 80 - 95%, vďaka čomu dokážu znížiť tepelné straty až o 30%.

Podstatný je pôdorys domu. Klasické štvorcové bungalovy majú nižšie tepelné straty ako napríklad domy v tvare písmena L. Paradoxne sa oplatí stavať dvojposchodové domy, kde je vrchné poschodie vykurované prízemím. Dôležité je tiež myslieť na orientáciu domu voči svetovým stranám. Veľké okná na juh dokážu v zime pasívne ohrievať vybrané miestnosti, hoci cez leto sa zvyknú naopak prehrievať.

Pomerne častým riešením je fotovoltaika na streche. Táto technológia za posledné roky výrazne zlacnela a vďaka nej sa dá dosiahnuť energetickú triedu A0, hoci by ste kúrili elektrickým kotlom. Mimo vykurovacej sezóny je možné dokonca šetriť na nákladoch za elektrinu. Stačí využiť napríklad služby tzv. virtuálnej batérie.

Veľmi výhodným sa javí využitie tepelného čerpadla. Táto technológia má až neuveriteľnú účinnosť 300%, čo znamená, že na 1 kw spotrebovanej elektrickej energie dokáže vyrobiť 3 kw tepla. Tepelné čerpadlo sa dá zároveň využiť aj na chladenie domácností v horúcich letných mesiacoch.

Energetická trieda A0 má aj napriek svojim odporcom výhody. Je pravda, že pri výstavbe dokáže navýšiť rozpočet stavby. Na druhej strane sa však benefity tejto normy ukážu pri pravidelnej prevádzke domu, kedy bude možné fungovať bez väčších výdavkov za energiu.

Tím odborníkov

Lukáš Frčo

GENERÁLNY RIADITEĽ

+421 950 760 482

obchod@renovainstall.eu

Erik Kubizna

CENOVÉ PONUKY RODINNÉ DOMY

+421 940 993 093

dopyt@renovainstall.eu

Ľubomíra Bielaková

PLÁNOVANIE / DOTÁCIE

+421 948 759 508

office@renovainstall.eu

Michal Dubovec

CENOVÉ PONUKY DEVELOPÉRSKE PROJEKTY

+421 948 760 481

michal.dubovec@renovainstall.eu

Marek Chovančák

HLAVNÝ SERVISNÝ TECHNIK

+421 948 760 482

office@renovainstall.eu

Napíšte nám správu

Design by Tricks︱Development by LoopLabs