Ako na rozvod elektriny v dome

Elektrické rozvody - srdce každej stavby, ktoré pulzuje energiou a oživuje každý kút vášho domova. Aj keď základnú prípravu na rozvod elektriny môže vykonať laik so základnými znalosťami, náročnejšie úkony si vyžadujú ruku skúsených odborníkov a elektroinštalačných firiem. Bezpečnosť je pri rozvode elektriny na prvom mieste, či už ide o kompletnú realizáciu alebo rekonštrukciu.

V tomto článku sa dozviete, čo všetko patrí k rozvodom elektriny a pripomenieme vám aj veci, na ktoré by ste určite nemali pred realizáciou zabudnúť.

Elektroinštalácia rodinného domu

Elektrické rozvody si viete predstaviť ako sieť káblov, ktoré vedú v stenách a v podlahe domu. Úlohou týchto káblov je prenášať elektrickú energiu od zdroja k jednotlivým spotrebičom v domácnosti. Zdrojom elektriny môže byť váš vlastný zdroj alebo poskytovateľ. Elektrina z vlastného zdroja je získavaná prevažne z obnoviteľných zdrojov a tými sú: geotermálna, vodná a slnečná energia. Najčastejšie využívaným zdrojom elektrickej energie je práve slnečné žiarenie. Jeho premenu na elektrickú energiu zabezpečí fotovoltika.

Postup elektroinštalácie

Elektrický prúd je potrebné priviesť ku všetkým spotrebičom ešte počas stavby domu. Búranie dokončenej fasády môže v budúcnosti spôsobiť problémy a okrem toho je veľmi neestetické.
S Renova install sú vaše elektroinštalácie kvalitné, inovatívne, moderné a premyslené do detailov.

Vypracovanie projektovej dokumentácie

Pred začiatkom práce elektroinštalatéra alebo elektroinštalačnej firmy je dôležité mať pripravenú projektovú dokumentáciu. Tá určuje trasu káblov a umiestnenie ich výstupov. Plán vytvára projektant, je však dobré, keď máte predstavu o tom, ktoré elektrické spotrebiče budú v dome a kde budú zásuvky a vypínače.

Pri plánovaní zohľadnite, že v obývačke alebo v detských izbách, kde sa často používa elektronika, je potrebné umiestniť viac zásuviek. Predlžovačky alebo predlžovacie káble by mali byť len dočasnou pomocou. Najlepšie sú zásuvky v stene, takže pri plánovaní ich počtu by ste nemali šetriť.

Príprava drážok

Podľa dokumentácie sa presne vyznačia miesta, kadiaľ sa budú drážky pre káble vysekávať. Na rýchle a presné vyrezanie línií v stenách slúži drážkovacia fréza (flexa). Následne sa manuálne vyseká drážka. Je dôležité prispôsobiť drážku hrúbke a množstvu káblov, ktoré ňou budú viesť.

undefined

Vedenie káblov v stene

Káble vkladáme do vytvorenej drážky a pripevníme ich sponami alebo sadrou. Pre bezpečnosť a ochranu vkladáme káble do dutého potrubia, tzv. husích krkov. Toto duté potrubie chráni elektrické rozvody a umožňuje v prípade potreby pridať ďalší kábel bez zásahov do steny.

Zvýšenú opatrnosť vyžaduje inštalácia elektriny v okolí kuchynskej linky a v kúpeľni.

undefined

Vedenie káblov po stene v chrániči

Najjednoduchším spôsobom inštalácie je vedenie káblov po stene. Na ich uchytenie slúžia zverné spony a chráničky. Zverné spony sa upevňujú do steny v rozostupoch približne 30 až 40 centimetrov. Chráničky sa upevnia do spôn a následne sa nimi vedú potrebné káble.

Inštalácia zásuviek a vypínačov

Káble zo steny vychádzajú cez univerzálne krabice. Sú to plastové krabičky určené pre inštaláciu vypínačov a zásuviek. Káble sa prevlečú cez krabice a tie sa následne sa vkladajú do otvorov, ktoré sme do steny vyrezali pomocou vykružováka.

Pripojenie k elektrickej sieti

Domácnosť sa následne napojí na elektrickú prípojku. Prípojka predstavuje zariadenie pre napojenie domácnosti k elektrickej sieti. Začiatok prípojky je v distribučnej sústave a jej koniec sa nachádza u vás doma - v rozvodnej skrini. Rozvodnica je najvýznamnejšou časťou elektroinštalácie. Môže ju osadiť iba firma s platným oprávnením. Firma skrinku otestuje a vydá protokol o kusovej skúške rozvádzača. Po úspešnej revízii je možné začať inštaláciu používať.

O všetko sa postará zručný inštalatér, ktorý zvládne prácu s elektrickými rozvodmi na profesionálnej úrovni.

Finálne úpravy

Na záver do hladka vyrovnáme steny stierkou. Po zaschnutí stierky sa steny vymaľujú a nasleduje umiestnenie zásuviek, vypínačov a nakoniec aj samotných svietidiel a ostatných spotrebičov.

Vedenie káblov v exteriéri

Pre exteriér sa používajú káble určené priamo na podzemnú inštaláciu. Mali by byť dodatočne zabezpečené ochrannou trubicou. Výkop pre uloženie káblov je ideálne 70 centimetrov hlboký, je hladký a bez kameňov, ktoré by mohli káble poškodiť. Hotové elektrické rozvody sa zasypú zeminou a povrch sa upraví podľa vašich požiadaviek.

Revízia

Finálnu revíziu prevádza revízny technik, ktorý vykoná prehliadku a kontrolné meranie. Preskúšaním celkového stavu schváli bezpečný a bezporuchový chod elektrického zariadenia.

K revízii sa vystaví revízna správa. Obsahuje informácie o všetkých činnostiach prevádzaných počas revízie a prípadné zistené závady. Záverom revízie je, že elektrické zariadenie je spôsobilé na bezpečnú prevádzku. V prípade, že sa objavia závady, je potrebné ich bezodkladne odstrániť. Elektroinštalačné firmy majú k dispozícii aj revíznych technikov.

undefined

Na čo nezabudnúť pri elektroinštaláciách

Pri rozvodoch elektriny je veľmi dôležité vopred si premyslieť, čo všetko bude napojené na elektrinu v interiéri, ale aj v exteriéri domu. Na čo teda nezabudnúť a čím si spríjemniť domov?

Interiér

- Inteligentný zabezpečovací systém - alarm.

- Dymový detektor. Zákon stanovuje povinnú inštaláciu dymového čidla.

- Riadenie kúrenia. Nemusíte čakať na vykúrenie domácnosti, obydlie sa vyhreje ešte pred vaším príchodom.

- Môžete si vybrať svetlá, ktoré majú niekoľko typov nastavenia. Pomalé rozsvietenie a zhasnutie či nastavenie tlmeného svetla, ktoré využijete napríklad pri zaspávaní, čítaní knihy alebo uspávaní dieťaťa.

- Ovládače na svetlo. Vďaka nim nemusíte vstávať z postele, ak chcete zhasnúť.

- Led pásy. Využijete ich na kuchynskej linke alebo v poličkách na obývacej stene. Na pásoch môžete jedným tlačidlom zmeniť farbu podľa nálady.

- Zásuvky a vypínače. Výrobci ponúkajú rôzne typy, tvary a materiály, ktoré vďaka svojmu vzhľadu dotvárajú celkový dizajn jednotlivých miestností.

Exteriér

- Vonkajšie osvetlenie. Lampa v záhrade, ale aj osvetlenie pri vchodových dverách či vstupnej bráne by rozhodne nemali chýbať.

- Záhradný domček, altán, prístavba alebo dielňa.

- Brána s elektrickým pohonom a elektrický zvonček.

- Svetlo v garáži a zásuvka. Praktické na zapojenie vysávača pri čistení auta alebo nabíjania pre elektrické auto.

- Vykurovaný chodník. V prípade, že sa vám nechce odhadzovať sneh z chodníka alebo z koľajničky posuvnej brány, ktorá môže ľahko v nižších teplotách zamrznúť.

- Niekto vyžaduje elektrickú prípojku v exteriéri aj pre vianočnú výzdobu.

undefined

Smart home s Renova Install

V Renova Install navrhujeme inteligentné elektroinštalácie alebo takzvanú smart home. Domácnosť je možné v režime smart home jednoducho nastaviť a ovládať tak aby šetrila energie a zároveň financie. Ovládanie je možné pomocou mobilu, tabletu, ale aj cez počítač alebo televíziu.

Vďaka smart home inštalácii je možné regulovať:

- elektroinštalácie,

- osvetlenie,

- termostat,

- vetranie a čistenie vzduchu,

- domáci alarm a zámky na dverách,

- kamery.

Každé príslušenstvo funguje prostredníctvom internetu, wifi alebo bluetooth.

Neváhajte nás kontaktovať ešte dnes a spolu nájdeme tie najlepšie riešenia pre komfort a bezpečie celej vašej rodiny.

Predovšetkým rozvody elektriny v dome zverte do rúk kvalifikovaným odborníkom. Pri práci s elektrinou je potrebná odbornosť. V Renova Install poskytujeme v oblasti elektroinštalácií inovatívne riešenia, ktoré spríjemnia bývanie, zjednodušia život a ako bonus vám ušetria financie.

Autor: Lukáš frčo

Dátum publikácie: 28.1. 2024

Tím odborníkov

Lukáš Frčo

GENERÁLNY RIADITEĽ

+421 950 760 482

obchod@renovainstall.eu

Erik Kubizna

CENOVÉ PONUKY RODINNÉ DOMY

+421 940 993 093

dopyt@renovainstall.eu

Ľubomíra Bielaková

PLÁNOVANIE / DOTÁCIE

+421 948 759 508

office@renovainstall.eu

Michal Dubovec

CENOVÉ PONUKY DEVELOPÉRSKE PROJEKTY

+421 948 760 481

michal.dubovec@renovainstall.eu

Marek Chovančák

HLAVNÝ SERVISNÝ TECHNIK

+421 948 760 482

office@renovainstall.eu

Napíšte nám správu

Design by Tricks︱Development by LoopLabs