Aké výhody skrýva suché a mokré podlahové kúrenie?

Ak staviate alebo rekonštruujete dom, pravdepodobne ste uvažovali nad spôsobom vykurovania. Mnoho ľudí dáva prednosť podlahovému kúreniu namiesto klasických radiátorov.

Podlahové kúrenie je efektívny a pohodlný spôsob vykurovania domácnosti. Je to nízkoteplotný vykurovací systém, pri ktorom sa teplo do miestnosti prenáša cez podlahu.

Poskytuje pohodlie a rovnomerné teplo v interiéri. V článku vám predstavíme suché a mokré teplovodné podlahové kúrenie. Pomôžeme vám vybrať typ, ktorý najviac vyhovuje vašim potrebám.

undefined

Teplovodné podlahové kúrenie je pre vás vhodné, ak hľadáte pohodlie a rovnomerné vyhrievanie interiéru

Rovnako ako v mokrom, tak i v suchom podlahovom kúrení prúdi voda. Pomenovanie “suché” a “mokré” vychádza zo spôsobu inštalácie. Pri mokrom podlahovom kúrení sa potrubie zalieva anhydritovou vrstvou alebo betónom. Pri suchom sa používa suchá izolácia.

Mokré podlahové kúrenie

Inštalácia mokrého podlahového kúrenia začína položením hydroizolačnej fólie. Potrubie pre podlahové kúrenie sa pevne zafixuje. Následne sa použije poter z betónu alebo anhydritu, ktorým sa zakryje potrubie.

Ideálna hrúbka pri použití anhydritu je 55 milimetrov, pri betóne 65 milimetrov. Po vyliatí nivelačného poteru na betón je potrebné nechať podlahu vyschnúť.

Po dokončení montáže je najdôležitejšie dodržať časový úsek, za ktorý je vhodné uložiť vrchnú vrstvu podlahy. Podlahové kúrenie inštalované mokrým spôsobom je potrebné nechať preschnúť tri až šesť týždňov. Po dokončení inštalácie a pred uvedením do prevádzky sa vykonáva vykurovacia skúška.

Na vysušenú podlahu sa pokladá posledná časť podlahy a tou je podlahová krytina.

Mokrý typ teplovodného podlahového kúrenia je vhodný pre tých, ktorí chcú mať vysoko účinný a efektívny systém vyhrievania. Tento typ je vhodný pre novostavby a rekonštrukcie.

Prevádzka podlahového kúrenia inštalovaného mokrým systémom je tichá a má dlhú životnosť. Okrem toho je k dispozícii široký výber povrchových materiálov. V miestnostiach, v ktorých sú kladené vyššie nároky na teplotu podlahy, napríklad v kúpeľni alebo kuchyni, sa oplatí zvážiť mokrý typ podlahového kúrenia.

Niektorým ľuďom by mohla prekážať skutočnosť, že mokré teplovodné kúrenie má pomalší nábeh ohrevu podlahy. Môže trvať až dve hodiny.

Suché podlahové kúrenie

Pri suchom podlahovom kúrení je najdôležitejším parametrom podklad pre potrubie. Je potrebný pevný, rovný a vyčistený základ. Kvalitný podklad pre podlahové kúrenie zabezpečí, že vrchná vrstva podlahy nebude vykazovať žiadne známky nerovností. Tieto nerovnosti sa môžu prejaviť v podobe vydutých miest alebo vzduchových bublín či hrboľov.

Na rovný a vyčistený povrch sa uložia polystyrénové dosky s drážkami. Do drážok sa založia plechové profily na odvod tepla do vrchnej vrstvy podlahy. Potrubie pre podlahové kúrenie sa vloží do profilov a pripojí sa k rozdeľovaču. Teplovodivým médiom je voda z kotla alebo iného zdroja tepla.

Suché podlahové kúrenie je stavebnicový systém montáže. Vďaka tomu nevyžaduje pri práci ťažké technológie.

Suché podlahové kúrenie vyhrieva priestor rýchlejšie. Dôvodom je tenšia hrúbka vrstvy položenej na potrubí. Touto vrstvou je vo väčšine prípadov keramická dlažba.

V porovnaní s klasickým systémom kúrenia sa podlahovka rýchlejšie vykúri. Podlaha je teplá už do 60 minút.

Podlaha nepotrebuje čas na vyzrievanie. To znamená, že je možné kúriť už 24 hodín po montáži a zaschnutí lepidla.

Suchá montáž podlahového kúrenia má nižšiu hmotnosť podlahy. Je to približne 36 kilogramov na meter štvorcový.

Výhodou je nízka konštrukčná hĺbka podlahy. Vrátane systémovej polystyrénovej dosky má podlaha približne 55 milimetrov.

Väčšiu pozornosť si vyžaduje izolácia, aby sa zabránilo tepelným stratám. Z dôvodu množstva materiálu, ktorý je potrebný na inštaláciu, by mohla niektorým ľuďom prekážať vyššia obstarávacia cena. Je potrebné spomenúť, že pre suché podlahové kúrenie je výber podláh obmedzený.

Dôvod, prečo mnohí ľudia volia suchý systém montáže podlahového kúrenia, je možnosť využívať ho naplno hneď po montáži.

Nosnú časť podlahy môžu pokrývať sadrovláknité dosky alebo špeciálna keramická dlažba.

Suché podlahové kúrenie je vhodné pre rekonštrukcie, novostavby, aj pre drevodomy.

undefined

Zvýšenie podlahy pri inštalácii podlahového kúrenia môže byť kľúčovým pri podkrovných miestnostiach s nižším stropom. Podlahu tvoria základy, potrubie, potrebná izolácia a vrchná časť podlahy. Zvýšenie podlahy je potrebné mať na pamäti ešte pred samotnou inštaláciou podlahovky. Nepremyslené kroky môžu zapríčiniť problémy s funkčnosťou dverí.

Pred inštaláciou podlahovky je dôležité zvážiť možné vplyvy na súčasti interiéru a upraviť ich tak, aby sa zabránilo problémom v budúcnosti.

Zdrojom tepla pre podlahovku môžu byť napríklad solárne kolektory , ktoré znižujú náklady na vykurovanie a zlepšujú ekologickú stopu stavby. Ďalším zdrojom tepla môže byť napríklad tepelné čerpadlo alebo už spomínaný kotol.

Ako nastaviť podlahové kúrenie

Nastavenie teploty podlahového vykurovania závisí od vonkajšej teploty a veľkosti miestnosti.

- Ideálna teplota podlahového kúrenia v zime je 22-27 stupňov Celzia.

- Teplota podlahového kúrenia v kúpeľni by sa mala pohybovať v rozmedzí 30-35 stupňov Celzia.

- Teplota podlahového kúrenia v spálni by nemala presahovať 22 stupňov Celzia.

- Pre chladenie podlahovkou v lete nastavte teplotu na 15-20 stupňov Celzia.

Na koľko stupňov nastaviť podlahové kúrenie závisí aj od požiadaviek užívateľov domu a účelu jednotlivých miestností.

Dôležitým prvkom je termostat pre podlahové kúrenie. Umožňuje nastaviť a udržiavať požadovanú teplotu miestnosti.

undefined

V článku sme vám predstavili dva typy teplovodného podlahového kúrenia.
Či zvoliť suchú alebo mokrú podlahovku závisí od toho, čo od kúrenia očakávate. Oba typy - mokré aj suché podlahové kúrenie - majú svoje výhody aj nevýhody. V prípade nevýhod sa však jedná skôr o riešenia, ktoré nie sú vhodné pre určité typy stavieb. Je preto dôležité zvážiť všetky faktory, aby ste získali ten najlepší výkon podlahového kúrenia pre vašu domácnosť.

V Renova Install sa dôkladne venujeme vašej predstave, ktorú naši odborníci pretvárajú do reality. S našou prácou sa spája najvyššia kvalita, špičkové zariadenia a trvácne materiály, ktoré odrážajú aktuálne trendy. Ak hľadáte istotu v podobe kvalitného podlahového kúrenia, na nás sa môžete spoľahnúť.

Špecializujeme sa na úsporné riešenia, ktoré vám budú slúžiť celý život. Bude nám potešením spolupracovať aj na vašom projekte. Ak uvažujete o podlahovom kúrení, neviete sa rozhodnúť alebo potrebujete poradiť, zverte sa do našich rúk .

Tím odborníkov

Lukáš Frčo

GENERÁLNY RIADITEĽ

+421 950 760 482

obchod@renovainstall.eu

Erik Kubizna

CENOVÉ PONUKY RODINNÉ DOMY

+421 940 993 093

dopyt@renovainstall.eu

Ľubomíra Bielaková

PLÁNOVANIE / DOTÁCIE

+421 948 759 508

office@renovainstall.eu

Michal Dubovec

CENOVÉ PONUKY DEVELOPÉRSKE PROJEKTY

+421 948 760 481

michal.dubovec@renovainstall.eu

Marek Chovančák

HLAVNÝ SERVISNÝ TECHNIK

+421 948 760 482

office@renovainstall.eu

Napíšte nám správu

Design by Tricks︱Development by LoopLabs